allergia
#Betegségek

Tejallergia

2015.01.13.
1 perces olvasási idő

Akiknek nincs tejallergiájuk, könnyen azt gondolhatják, hogy könnyű elkerülni és a tej felhasználásával készült élelmiszerek fogyasztását. Az igazság azonban az, hogy igen sok étel készül tej vagy tejtermék felhasználásával, így igen nehéz elkerülniük az allergiában szenvedőknek.

Fontos tudnunk, hogy a tejallergia nem egyenlő a laktóz intoleranciátejallergiaval. A valóban allergiás személynél hirtelen és súlyos allergiás reakció jelentkezhet, miután olyan ételt fogyasztott, melynek valamelyik összetevőjére allergiás. Némely élelmiszerről könnyen megállapítható, hogy tejet tartalmaz, ilyen például a jégkrém. Másokról azonban már nehezebb ezt megállapítani, ilyenek például a péksütemények.

Mi történik, ha valaki allergiás a tejre?

A tejallergiában szenvedők a tejben lévő fehérjék közül egyre vagy többre allergiás. Személytől függő, hogy a fehérjék melyik csoportjára allergiás. Ha egy tejallergiás olyan ételt fogyaszt, mely tejet is tartalmaz, a tüneteket akár perceken belül is, vagy akár több óra elteltével is tapasztalhatja. A legtöbb allergiás tünet nem tart tovább egy napnál és a hatás egynél több szervrendszert is érinthet.

A tejallergia tünetei többek között:

  • bőrkiütése, ekcéma, duzzanat a száj körül
  • hasi görcsök, hasmenés, hányás, émelygés
  • Tüsszögés, orrfolyás és könnyezés, asztmaszerű rohamok, köhögés

Szinte az összes tejallergiás megtapasztalja a fenti tünetek valamelyikét vagy mindegyikét, és extrém esetben anafilaxiás sokk is beállhat. Ezen súlyos reakció során a száj, a torok és a légjáratok megdagadnak, így elzárják a levegő útját a tüdő felé, és légzési elégtelenség léphet fel, ami akár halálos is lehet.

Tejallergia és laktóz intolerancia

Az emberek gyakorta összekeverik a tejallergiát, a laktóz intoleranciával, mivel hasonló tünetek jelentkezhetnek mindkét esetben. Ám míg a tejallergia egy autoimmun reakció, míg a laktóz intolerancia egy emésztési probléma, amelynek esetében az emésztőrendszer nem képes a tejcukor lebontásáért felelős enzimet megfelelő mennyiségben előállítani.

(N. L., teensandhealth.blogspot.com)