házi kedvencek
#Lélek

Kedvenceink az ágyunkban (1. rész)

2010.02.21.
2 perces olvasási idő

Nemcsak a filmekben, de közvetlen környezetünkben is biztos tudunk olyan embert, aki a háziállatával alszik, vagy éli mindennapjait. Lássuk, hát, hogy milyen hatással van az állatokkal való együttélés az egészségünkre és, hogy mit tehetünk meg annak érdekében, hogy kedvencünkkel való kapcsolatunk egészséges legyen!

Amikor Peti és Gabi úgy döntöttek, hogy vesznek egy aranyos kis állatot, Coopert a törpe uszkárt választották. Haza is vitték, azonban egyértelműen kikötötték, hogy az állatnak nincs helye az ágyban. Ezért vettek is neki egy kis ládikót telis tele párnával és pihe-puha takaróval, hogy kényelmesen érezze magát.

Coopernek azonban más ötletei támadtak. Első este folyamatosan csak nyüszített, ugatott, és mint a kisgyerekek, sírt. Hat hosszadalmas óra után Petiék úgy döntöttek, hogy kiveszik a ládikójából és – minden fenntartásuk ellenére – maguk mellé fektetik az ágyba. Innentől kezdve Cooper csak ott tudott aludni.

„Úgy aludt velünk, mint bárki más. Teste a takaró alatt, feje pedig a párnán. Teljesen úgy viselkedett, mint egy ember. Valószínűleg ő úgy is gondolta, hogy egyenrangú velünk!”

Ki alszik a háziállatával?

Ez a jelenség nem szokatlan Magyarországon, sőt az egész világon sem. Egy nemrégiben elkészített Amerikai felmérés szerint, ugyanis a világon a kutyatartók fele alszik egy ágyban kedvencével. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kiskutyák 62%-a, a közepes kutyák 41%-a még a kifejezetten nagy kutyák 32%-a alszik egy ágyban gazdájával.

A kutyák mellett a macskák alvási szokásait is vizsgálták, így kiderült, hogy a macskák 62%-a alszik felnőttel, míg 13%-a gyerek gazdijával tölti az estét.

Egészséges a kedvencünkkel aludni?

Persze aranyos és barátságos kedvencünk, így könnyen vele is alszunk, de egészséges ez valójában? Több orvos együttes véleménye, hogy azok, akik valamilyen kisállattal kapcsolatos allergiában (pl. szőrallergia) vagy asztmában szenvednek, ne aludjanak kutyájukkal, macskájukkal. Sőt, legjobb, ha a szobából is kizárják, ahol alszanak.

„Használj HEPA-szűrőt és hagyj egy pár órát az orrodnak, hogy regenerálódjon!” – mondják a szakemberek.
A szakértők szerint azonban a gondot az jelenti, hogy a legtöbb szerető gazdi nem dobja ki az ágyból kedvencét, még akkor sem ha tudja, hogy allergiás problémái vannak. Ezeknek az embereknek allergiaellenes injekciókat ajánlanak, hogy a szervezetük toleráns legyen a háziállatok elhalt hámsejtjeivel szemben, ugyanis ezek váltanak ki allergiás reakciókat.

„Azonban ha neked nincs semmiféle allergiád, nincs különösebb gond azzal, hogy a kedvenceddel alszol” – mondta az egyik szakember, aki szintén a kis kutyájával alszik. „Ez teljesen rendben van, és mindaddig remekül működhet, amíg nem zavarja alvásom” – tette hozzá.

Rugdosó, horkoló, takaró-lopkodó kedvencek

A másik probléma, ami előjöhet a kedvencekkel való alvás során, hogy könnyen megzavarhatják alvásod nyugalmát! Egy másik kutatás szerint, ugyanis az állattartók 53%-a panaszkodott, hogy kedvence megzavarja álmát.

„Jó pár páciensem, akik folyamatos alvászavarral küzdöttek, és heteket töltöttem el azzal, hogy rájöjjek, pontosan mi is okozza ezt. Aztán rájöttem, hogy alvásproblémájuk oka az állandó mocorgó és horkoló kedvencük” – tette hozzá a kutatás végző orvos.

Így azok, akik visszatérő alvási problémával küzdenek és annak semmiféle más kimutatható oka nincs, viszont az éjszakát háziállatukkal töltik, legjobb, ha megpróbálják az alvást kedvencük nélkül. Valószínűleg segíteni fog!

Segíthetnek az alvásban?

A kutatók szerint azonban azoknak, akiknek semmiféle problémájuk nincs az alvással, jót tehet egy macska vagy egy kutya az ágyban. „Rengeteg jótékony egészségügyi hatása van, ha a kis kedvencünkkel alszunk, emellett biztonságban és nyugalomban is érezhetjük magunkat” – tették hozzá.

Bencének komoly alvásproblémái voltak, majd véletlenül egyik este golden retrivere az ágyában maradt. „ Nagyon nehezen tudtam elaludni, azonban miután ott volt mellettem Zsömi egyből el tudtam aludni. Mióta vele együtt alszok megszűntek a problémáim”. – mondta.

Akár egy reklám is lehetne, de kutatók is igazolják, hogy ez valóban igaz. Kedvenceink igenis jótékony hatással lehetnek alvásunkra!

Folytatjuk!

(Cs.B.)