bejelentés
#Lélek

Mire számíts, mikor elmondod a szüleidnek, hogy meleg vagy?

2017.07.12.
2 perces olvasási idő

Ha közlöd a szüleiddel, hogy meleg vagy, nincs könnyű dolgod sem neked, sem nekik. Ezért fontos, hogy a hír bejelentését olyankorra időzítsd, mikor nyugodt a hangulat és megfelelő mennyiségű idő áll rendelkezésre a dolog megbeszéléséhez.

A szülő számára általában már az is nehézséget okoz, hogy gyermekére szexuálisan aktív felnőttként tekintsen, ám ha ehhez még az az információ is társul, hogy gyermeke homoszexuális, az sok kérdést vethet fel bennük.

Mire számíts, ha a szüleiddel a szexuális hovatartozásodról beszélgetsz?Egy ilyen hír gyakran hat sokkolóan a szülőkre. Nem csak a saját és a közösség elvárásaival, előítéleteivel kell megküzdeniük, de újra kell gondolniuk a gyermekükkel kapcsolatos terveiket is. Az anyák általában már korábban is gyanították a dolgot, ám mikor az igazsággal kell szembesülniük, az gyakran megrázza őket, és újra kell gondolniuk a családi kapcsolatokat.

Adj időt a szülőknek!

A szülőknek időre van szükségük, mely alatt meggyászolják azokat a reményeiket, melyeket gyerekük életével kapcsolatban dédelgettek (házasság, gyerekek). Időre van szükségük, amíg feldolgozzák a hírt, és ismét a régi szülő-gyerek viszony lesz köztetek.

Hol rontottuk el?

Nem ritka, hogy a szülők mélyen szégyenkeznek gyermekük miatt, mert kínos helyzetbe kerülnek a barátaik, a saját szüleik, rokonaik, illetve a kollegáik előtt, és meg vannak rémülve azok reakcióitól. Ilyen helyzetben a szülők először megvizsgálják a saját párkapcsolatukat, és felteszik a kérdést: „Hol rontottuk el?” Erre általában a válasz az, hogy sehol.

A szülők ilyenkor aggódnak, hogy túl instabil, számukra teljesen idegen életet fog a gyermekük élni. Attól tartanak, hogy szociálisan kitaszított lesz, és mindenki idegenként fogja kezelni őket - általában ez az, amit a csalódott szülők a gyerekeiknek jósolnak.

Nos, ezek a nézetek igencsak messze állnak a valóságtól, hiszen míg a heteroszexuális házasságoknak csak 50 százaléka jár sikerrel, a meleg párok legtöbbje békességben és harmóniában élnek egymással.

Mivel csak keveseknek van az ismeretségi körében olyan kapcsolat, amelyet pozitív meleg példaképet láthat, a szülők gyakran attól tartanak, hogy csak idő kérdése, hogy gyermekük AIDS-es legyen.

Tippek, amivel segíthetsz elfogadni a másságodat

  • Emlékeztesd őket, hogy ennek ellenére még mindig az a gyerek vagy, akit szeretnek, és te is ugyanúgy szereted őket!
  • Hangsúlyozd, hogy nem te döntöttél arról, hogy meleg leszel, ez csak jött
  • Hagyj időt a szüleidnek, hogy megemésszék a hírt!
  • Beszélj őszintén az érzéseidről, és kérd meg a szüleidet, hogy ők is azok legyenek. Mondd el, hogy tudod, az irántad való aggodalmuk a szeretetüket jelenti, és ez sokat számít neked.
  • Kérd meg, hogy tartsák tiszteletben a személyiségedet, és a döntéseidet.
  • Fejezd ki reményedet, hogy céljuk az, hogy boldog legyél, nem pedig az, hogy életed végéig eltitkold szexuális beállítottságodat.
  • Hangsúlyozd, hogy mindezt nem azért csináltad, hogy megalázd, és kellemetlen helyzetbe hozd őket.
  • Beszélj arról is, milyen jó érzés számodra, hogy úgy érzed, nyíltan beszélhetsz velük, és nem kell titkolóznod előttük.

(Gy. P. F. - health24)