szalmonella
#Betegségek

A szalmonellafertőzés: vigyázz magadra nyáron

2023.06.23.
2 perces olvasási idő

Mi az a szalmonellózis? Egyfajta ételmérgezést jelent, melyet a szalmonella baktérium okoz (többnyire a Salmonella typhimurium vagy a Salmonella enteritidis).

A szalmonella jóval gyakoribb nyáron, mint télen (nyáron a nagy melegben könnyebben romlik az étel, valamint nagyobb a fertőzés esélye és a baktériumok szaporodása is gyorsabb ütemben zajlik). Leginkább a kisgyerekek vannak kitéve komoly veszélynek, valamint az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők.

Mi okozhat szalmonellafertőzést?

Ha olyan étel kerül a szervezetbe, ami a baktériummal fertőzött. Ez a következőképpen lehetséges:

  • Az étel az elkészítés valamely szakaszában fertőződik meg (főleg nyers és könnyen romló ételek a fő veszélyforrások: tejtermékek, tojás, hal és az ezekből készült ételek, fertőzött ivóvíz).
  • Az étel koszos kézzel történő érintése szintén okozhatja, ezért a szappanos kézmosás elengedhetetlen az étellel való foglalkozás előtt.
  • Egyes kisállatok ürüléke is tartalmazhatja a baktériumot, főleg ha hasmenéses az állat. Állattal való érintkezés után erősen javasolt az alapos kézmosás. (hüllő, kiscsibe, kacsa, hörcsög különösen kiemelt veszélyforrások.)

Melyek a fertőzés tünetei?

Leggyakrabban hasmenés, láz és alhasi görcsök jelentkezhetnek a fertőzést követő 12-72 órában. A fertőzés lefolyása pedig 4-7 nap között van. A legtöbb személy különösebb kezelés nélkül is meggyógyul, de a legyengült szervezetűek és a gyerekek esetében a hasmenés és kiszáradás következtében kórházi kezelés ajánlott.

Ha csak hasmenés fordul elő, akkor viszonylag hamar elmúlnak a panaszok, bár a bélrendszer egyensúlya csak hónapok múltán állhat helyre. Néhány ember esetében komplikáció léphet fel és Reiter-szindróma alakulhat ki, ami hónapokig, ritkán évekig is elhúzódhat és mellesleg krónikus arthritist okozhat.

Hogyan diagnosztizálható?

A diagnózist a beteg ismert kórtörténetéből, valamint az elvégzett vizsgálatok elemzéséből állapítják meg. Az előzőleg evett ételek valamit potenciálisan veszélyes helyek ismerete is fontos tényező. Valamint vér és széklet analízis segíti a pontos diagnózis felállítását.

Hogyan kezelhető a fertőzés?

Többnyire a tünetek kezelése /enyhítése és pihenés jelenti a megoldást. Abban az esetben, ha komplikációk lépnének fel, akkor kórházi kezelésre szorul a beteg (leginkább a hányás-hasmenés miatti kiszáradás a fő probléma, esetenként szóba jön a kórokozó ellen hatékony antibiotikum bevetése is). Ezért elengedhetetlen a bőséges folyadék utánpótlás, lehetőleg előzőleg felforralt csapvíz vagy tea, esetleg gyümölcslé, sportital.

Ügyelni kell a normális étrend betartására a minél hamarabbi gyógyulás érdekében, de érdemes kerülni néhány napig a túl zsíros, fűszeres, cukros ételeket valamint a kávét. Hasmenés esetén a héjában főtt krumplival jó hatás érhető el.

Hogyan előzhető meg a szalmonella?

Leginkább a higiéniára érdemes odafigyelni, valamint megválogatni, hogy mit és hol eszel.

  • Ne egyél nyers vagy lágy tojást, és az ezekből készült ételeket (majonéz, krémek, saláták, hidegtálak) gyanús helyen vagy bizonytalan forrásból származó nyersanyag esetén.
  • Mindig jól főzd vagy süsd (magas hőfokon, elég ideig) meg az ételeket, ezzel elkerülheted a fertőzések nagy részét. Az étel színe nem mindig ad megfelelő információt, hogy mikor készült el.
  • Kerüld a nyers és pasztörizálatlan tejet és tejtermékeket.
  • Mosd meg és alaposan tisztítsd meg az alapanyagokat főzés előtt, a hely és a munkafelület tisztaságára és a személyi higiéniára is ügyelj.
  • Figyelj a keresztszennyeződés lehetőségére, külön felületen kezeld a nyers, félkész, valamint készételeket. Az eszközöket, valamint a kezedet rendszeresen mosd meg főzés előtt és alatt is.
  • Ha fertőzött vagy, akkor ne nyúlj mások számára készített ételhez vagy vízhez.
  • Állattal történő érintkezés után moss alaposan kezet.

Leginkább a gyerekek érintettek, főleg ahol többen vannak egyszerre: iskola, óvoda és azok menzái. Gyakran hallani a TV-ben az itt-ott előforduló tömeges ételmérgezésről, ezek hátterében pedig mindig valamilyen higiéniai hiányosság áll.

Az ételek esetében legtöbbször a bizonytalan eredetű, házi készítésűek, míg nagyipari szinten leginkább a tárolási hiányosságok okozzák a bajt.

(KamaszPanasz - N.L., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)