mobil
#Zöldövezet

Veszélyes baktériumok a telefonodon

2022.11.26.
2 perces olvasási idő

Kutatások szerint a mobilok 16%-a E. coli baktériummal szennyezett. A jelenség egyszerű magyarázata az, hogy vannak, akik nem mosnak kezet a mosdóhasználat után. Milyen veszélyeket rejtegethet a telefonod?

Veszélyes baktériumok a telefonokon

Egy felmérés során londoni kutatók összesen 780 mintát gyűjtöttek be, 390-et mobiltelefonokról, 390-et az ezeket használó kezekről, mindezt 12 brit városból. Az ereMobiltelefondmények szerint 16%-ban mind a telefonokon, mind a kezeken kimutatható volt az E. coli baktérium, amely potenciális veszélyforrásnak minősül.

Az alapvető higiéniás szokások hiánya sok fertőzésért és járványokért felelős. Már egyetlen alaposabb kézmosás megkímélhetne minket a bakteriális eredetű fertőzéstől, vagy annak terjesztésétől. Ez azt jelenti, hogy azok, akik nem tartják be a higiéniai szabályokat, kórokozókat terjesztenek, és nem csak a telefonjuk szennyeződik be, hanem minden, amihez hozzáérnek.

Az E. coli baktérium igen ellenálló, órákig életképes marad akár a kezeken, és akár más felületeken is, főleg meleg körülmények között (például okostelefon kijelzője). Ráadásul a baktérium könnyen átvihető más felületekre: ajtókilincs, billentyűzet, étel, másik ember, és ugyanígy visszakerülhet hozzád is. Vagyis ha már beszennyezted a telefonodat, hiába mosol kezet, ha újra használod a telefont, ismét érintkezel a baktériummal.

Szinte minden telefonon van baktérium

Összességében a kutatók kimutatták, hogy a kezeken 92%-ban, a telefonokon 82%-ban volt jelen valamilyen baktérium, bár ezek többsége az egészségre ártalmatlan típus volt. Ám előfordulnak potenciálisan veszélyes baktériumok is. A vizsgált kezek egyharmadán, a telefonok egynegyedén volt jelen Staphylococcus aureus, egy olyan baktérium, amely az emberi bőrön tenyészik, azonban könnyen problémát okozhat, ha bekerül a véráramba.

A felmérés során az emberek 95%-a állította, hogy meg szokta mosni a kezét szappanos vízzel, ám az eredmények mást mutatnak. Már egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy a fiúk keze piszkosabb általában, mint a lányoké. Ráadásul a fiúk gyakrabban „felejtenek el” kezet mosni a nyilvános mellékhelyiségek használata után, ellentétben a lányokkal, akik jobban odafigyelnek a személyi higiéniára.

A tanulmány esetében azok az emberek, akiknek E. coli baktérium jelenléte volt kimutatható a kezén, azoknál háromszor nagyobb volt az esély arra, hogy a telefonjuk is szennyezett volt. A tanulmány nem állítja, hogy a telefon a fertőzések melegágya, azonban potenciális veszélyforrás lehet.

Mielőtt vegyvédelmi ruhát húznál magadra a telefonod miatt, ne feledd, hogy van egy igen egyszerű módja annak, hogy elkerüld a fertőzést terjesztő kórokozókat: mindig moss meleg, bő szappanos vízzel kezet legalább 20 másodpercig, miután a mellékhelyiséget használod! Otthon pedig nem árt kézmosó fertőtlenítőszert is bekészíteni. Ne feledkezz el soha az alapos kézmosásról, az ujjak között, körmök alatt sem! Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre víz és szappan, akkor használj alkoholos kézfertőtlenítőt!

(KamaszPanasz - N. L. - healthland.time.com)