telefon
#Zöldövezet

Telefontöltés energiatakarékosan

2023.05.23.
2 perces olvasási idő

Bűn az, ha a telefonunkat vagy laptopunkat éjjel is rajta hagyjuk a töltőn? Mennyit változtat ez az energiafogyasztásunkon? Érdemesebb lenne reggel, az autóban tölteni az elektronikus kütyüket?

A telefont éjszakára a töltőn hagyni – ez még a bocsánatos környezeti vétkek közé tartozik. Tény, hogy energiát spórolhatunk meg azzal, hogy nem töltjük feleslegesen az elektromos kütyüinket. A megtakarított energia viszont nem olyan mértékű, hogy azzal jelentősen csökkenthessük ökológiai lábnyomunkat.

Kezdjük először is a mobiltelefonnal

Mi történik, ha egész éjszakára is a töltőn hagyjuk? A Lawrence Berkley laboratórium adatai szerint egy átlagos telefon töltés közben 3,68W energiát fogyaszt, és amikor már feltöltött, ez az érték 2,24W-ra csökken. Vegyük a legrosszabb variációt, hogy telefonunkat feltöltött állapotban ott felejtjük: ilyenkor 8 óra alatt összesen 0,18kWh elektromosságot pazarolunk el. Ha egy évig minden nap így teszünk, azzal 6,5kWh felesleget termelünk.

Az éjszakai töltés előnyeEnergiatakarékosság és áramfogyasztás

Ezzel összehasonlítva egy átlagos amerikai személy otthoni energiafelhasználása meghaladja a 4000kWh-t, vagyis a töltőn hagyott telefon csak kis mértékben járul hozzá ennek növeléséhez. Többet segítünk a világon, ha a lakásunkban lévő izzólámpákat energiatakarékosra cseréljük, ezzel nagyságrendekkel több energiát spórolunk meg.

Az éjszakai töltésnek van egy előnye: ilyenkor a kevésbé terhelt elektromos hálózatból nyerjük az energiát.

Mi történik, ha a telefont zsebre tesszük, de a töltőt bedugva hagyjuk? Ha a töltő egy teljes évig, vagyis 8760 órán át szívja magába az áramot, akkor ezzel 2,3kWh energiát vesztegetünk el. Egy cambridge-i professzor, David MacKay (Fenntartható energia c. könyve) szerint a töltőket megszállottan kihúzogatni pont annyira hatásos, mint kiskanállal meregetni a vizet a süllyedő Titanicból. Mindenképpen járjunk el így, csak közben ne feledjük, hogy ez a gesztus milyen aprócska. (MacKay azt is kiszámolta, hogy a megspórolt energia pontosan egy kád forró víz felmelegítéséhez elegendő.)

Az újabb laptopok nem energiazabálók

Az iPodok miatt szintén nem kell túlságosan aggódni: ezek átlagosan 0,25-0,4W energiát használnak fel, miután befejezték a töltést. És a laptop? Az újabb laptopok nem kifejezetten energiazabálók. A Pennsylvania Egyetem IT részlegének adatai szerint ezek átlagosan 1-3W energiát használnak fel mind kikapcsolva, bedugott állapotban, mind pedig alvó üzemmódban - ezzel az értékkel körülbelül a mobiltelefonokkal egy mezőnybe kerültek. A képernyőkímélő működése mellett az „éber” laptopok 15-20W-ot fogyasztanak. (A régebbi gépek és a fénycsöves monitorok ennél jóval energiapazarlóbbak.)

Jó ötletnek tűnhet a kocsiban tölteni az elektronikus kütyüket, hiszen ilyenkor végig ellenőrizni tudjuk töltöttségi állapotukat. Azonban a szerény nyereségek hamar semmivé válnak, hiszen az autóknak a legkevésbé sem hatékony az energiaátalakító rendszere. A gázolajban lévő kémiai energiát elektromos árammá alakítani roppant gazdaságtalan – a töltőbe a kezdeti energiának csak mindössze 10%-a jut el. Hibrid autóknál egy kicsit jobb a helyzet, de az arány itt is csak 20%. Ezekkel szemben, az otthonunkban lévő energiát a kezdeti energiahordozóból 30%-os hatékonysággal állítják elő. Ezen kívül, míg az autó esetén 1kWh elektromos áram előállítása kb. 2,5 kg szén-dioxid kibocsátásával jár, addig ez az érték a hálózati áram esetén csak 0,65 kg. A kocsi által termelt elektromos áram ráadásul hétszer olyan drága, mint a hálózati. Mindent összevetve, kedvezőbb a fali konnektorból tölteni az elektronikus felszereléseket.

(KamaszPanasz - M. N., .slate.com)