elektromágneses mezők
#Betegségek

Miért veszélyesek az elektromágneses mezők?

2010.05.18.
3 perces olvasási idő

A telefonok, és más eszközök által keltett mágneses mezők rossz hatással lehetnek az egészségre. Itt van néhány egyszerű módszer az ezek által okozott károk minimalizálására.

Számos kutatásban kiéleződött a növekvő kockázata az elektromágneses mezők általi szennyezésnek és az eltérítésük szükségessége.

Egy összefoglaló tanulmányban (ami több, mint 2000 kutatást foglal magába) a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik krónikusan (állandóan) sugárzásnak vannak kitéve, még ha az alacsony szintű is, (mint ami a telefonokból származik) különböző rákfajták kialakulását okozhatja, gyengítheti az immunitást, hozzájárulhat az Alzheimer-kórhoz, demenciához, szívbetegséghez, és sok más panasz kialakulásához.

Egy lehetséges mód: Az elektromágneses mezők megnyitják a vér-agy gátakat, a vérerekből származó folyadék így az agyba szivárog, és károsítja a neuronokat.

Tranziens elektromosság

Ami még ennél is rosszabb, egy kevésbé közismert elektromágneses mezőfajtát kibocsátó, az úgynevezett tranziens (átmeneti) elektromosság, egy még sokkal károsabb hatással bírhat. A tranziensek nagyrészt a modern energiatermelés melléktermékei – a hasznosított energia, és ezt hasznosító eszközök- a számítógépektől, hűtőktől, és plazma tv-től a kompakt fénycsőn át, a dimmerekig (fokozatosan sötétítő kapcsoló), amik fokozatosan csökkentik az általuk használt elektromosságot.

Egy erősen váltakozó és potenciálisan veszélyes elektromágneses mező képződik, ami stimulálja a tested minden egyes sejtjében megtalálható elektronokat. Néhány kutatás azt feltételezi, hogy a tested jelző mechanizmusainak lefedésével, a tranziensek beleavatkozhatnak az inzulin kiválasztásba elnyomva a jelző és válaszreakcióit az immunrendszerednek, és más pszichikai károkat okozva.

Szerencsére, van néhány dolog, amit megehetsz egészséged megőrzése érdekében. Mi ezeket a lépéseket ajánljuk annak érdekében, hogy minél kevésbé szolgáltasd ki a testedet a mindenféle forrásból származó elektromos mezőknek.

1. Kerüld a vezeték nélkülit, ha lehetséges

A rádióhullámokban levő elektromágneses mező felhalmozódik, így ha lehetséges, válassz vezetékes internetet vezeték nélküli helyett, vezetékes szórakoztató elektronikát, valamint riasztórendszert. Ha WiFi-t használsz, csak akkor dugd be, ha szükséges, és amíg alszol, mindenképpen húzd ki. Tartsd a routert a lehető legtávolabb az ágyadtól, íróasztalodtól.

2. Válassz biztonságosabb égőket

Kerüld a kompakt fénycsöveket, amik a káros hullámokat sugározzák. A kompakt fénycsővel ugyan energiát spórolhatsz, azzal, hogy időről időre ki és bekapcsol, másodpercenként 100.000-szer, de helyette használj LED-et, vagy izzólámpát. Lehetőleg kerüld a dimmereket, az imént említett okokból.

3. Tartsd magad távol az automatikus biztosítéktól

A legtöbb elektromos és automata bitosíték erős elektromágneses sugarakat bocsát ki, 1-1,5 méteren belül. Bizonyosodj meg róla, hogy az ágyad biztonságos távolban van-e, és tartsd észben, hogy a biztosítéknak a padlón kell lennie alattad vagy fölötted, a fal másik felén.

4. Válassz egy old-school fix telefont

A vezeték nélküli telefonok ugyanolyan sugárzást bocsáthatnak ki, mint a mobilok, habár csak akkor, amikor használod őket. Válassz inkább vezetékes telefont. Kerüld a nagyon erőteljes digitális vezeték nélküli telefonok használatát (DECT) azt a fajtát, aminek bázis állomása, és műholdról működő készüléke van.

5. A Bluetooth headset is tiltólistás darab

A mobilodon a kihangosítást vagy a fülhallgatót (a zsinórosat) használd. Ne használj vezeték nélküli Bluetooth headsetet, mert a mobiloddal kombinálva, túllépheti még az amúgy sem megfelelő biztonsági korlátokat is.

Adj egy esélyt az smsezésnek is, különösen a rövid hívások helyett. Biztonságosabb, mintha a telefont a fejedhez tartanád.

6. Ha a szolgáltatás nem megfelelő, kerüld a telefonálást

Ha nehezen találsz térerőt, vagy hajlamos megszakadni a telefonbeszélgetés egy bizonyos helyen (gyakran liftekben, buszokon, kocsikban, és zárt helyeken), várj amíg a jel felerősödik. Ha gyenge jellel kell megbirkóznod, a telefon az energiáját a maximumra növeli, fokozva a testedre és környezetedre kibocsátott sugárzást.

7. Ne hordozd a telefonodat magadon, a rezgő üzemmódot használva

Jobb helyen van a mobilod a zsebedben vagy a táskádban, mert az elektromágneses mező 1 méteren kívül gyorsan csökken. Az rendben van, ha magadon hordod az eszközt, kikapcsolt állapotban, vagy repülési üzemmódban. Ha akkor kell magaddal hordoznod, amikor be van kapcsolva, akkor a billentyűzet nézzen a tested felé, így az akkumulátor rész kifelé néz.

Egy másik biztonsági tipp: Hívásról hívásra váltogasd, hogy a fejed melyik oldalán használod a telefonodat, így megosztod a sugárzást.

8. Tartsd a laptopodat az öleden kívül

Lehet, hogy kényelmes az ágyadra heveredni a laptopoddal az öledben, de a szakértők azt ajánlják inkább ne tegyük. Sok laptop erős elektromágneses mezőt bocsát ki, különösen, amikor akkor használod, amikor be van dugva a konnektorba. (ez azt jelenti, hogy az akku a kezeidhez közel tölt) Jobb, ha kihúzod a laptopod a konnektorból, és az akkumulátor energiáját használod fel, és aztán távol tartod magad tőle, amíg feltöltődik.

9. Húzd ki, ha nem használod

És ez nem csak a laptopodra vonatkozik, hanem a konyhapulton sorakozó egyéb eszközökre is (kávéfőző, olajsütő, konyhai robotgép… stb.), tartsátok kikapcsolva, ha éppen nem használjátok ezeket. Ugyanez igaz az ébresztőórákra, lámpákra, mp3 töltőkre, és más eszközökre a ház körül. Bármi, ami egy konnektorba van dugva, még egy lámpa is, elektromágneses mezőt bocsát ki, míg ha kikapcsolod, nem.

10. LCD-t plazma helyett

Ha éppen új tévét szeretne venni a család, válasszatok LCD-t, a plazma, vagy a régi katódsugárcsöves helyett. Az LCD tv-k sokkal kevésbé sugároznak, és a plazmák tranziens szennyezést is „terjeszthetnek” az elektromos vezetéken keresztül.

(Sz.L.)

Kapcsolódó címkék

daganat