hüllő
#Betegségek

Veszélyes házikedvencek

2013.03.09.
2 perces olvasási idő

Körülbelül a háztartások 3%-ában van valamilyen hüllő. A hüllők - beleértve a teknősöket, a gyíkokat és a kígyókat – olyan baktériumokat hordoznak, amelyek emberre is ártalmas betegségeket terjeszthetnek. A legnagyobb veszélyt kétségkívül a szalmonella jelenti.

Az 5 év alatti gyerekeknek és azoknak, akiknek gyenge az immunrendszerük, vagy valamilyen komoly betegségben szenvednek (például HIV/AIDS) nem árt kerülniük a kapcsolatot a hüllőkkel. Ugyanis ezek az emberek sokkal könnyebben lehetnek betegek a hüllők által szállított szalmonellától.

A szalmonellát különféle helyekről kaphatjuk el, de leginkább a hüllők terjesztik. Ez egy bakteriális úton terjedő fertőzés. Mindenképpen mondd el az orvosodnak, hogy tartasz hüllőt, így könnyebben ki tudják majd deríteni a betegséged okát. Azonnal menj orvoshoz, ha hasmenésed és hirtelen lázad lesz! Ugyanis ezek a szalmonella-mérgezés leglátványosabb tünetei.
Igen, ám de mit tehetek ellene?

Vajon a teknős a legideálisabb állat a számodra?

Tudtad? Amerikában például a 10 cm-nél kisebb teknősök eladását betiltották 1975 óta. Ezzel megakadályozva, hogy kis aranyos teknősöket vegyenek a szülők a gyerekeiknek. Így évente, mintegy 100 000 szalmonellás gyermek-megbetegedéssel lett kevesebb.

A veszély ellenére a teknősök napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Ez valószínűleg a lassú mozgásuknak és a kemény színes páncéljuknak köszönhető. Teljesen ártalmatlan kisállatnak gondolják, pedig ez sajnos nem így van.

Veszélyek

Csak azért, mert te nem látod a kórokozókat, az még nem jelenti azt, hogy nincsenek is ott. A szalmonella bármelyik teknősnél lehet, és a fertőzötteknél sem látszik, hogy betegek. De nem csak a hüllők képesek terjeszteni ezt a betegséget. A kétéltűek, beleértve a békákat, a gőtéket és a szalamandrákat szintén hordozhatják ezt a roppant veszélyes baktériumot.

Néhány esetben a szalmonella igenis komoly betegségeket okozhat. Kórházi kezelést igényel, de ha az illető nagyon fiatal (5 év alatti) vagy idős, esetleg valamilyen komolyabb betegségben szenved, netalán terhes, a szalmonella könnyen halálhoz is vezethet. Sajnos ez nem csak tévhit, nap mint nap diagnosztizálnak újabb és újabb olyan szalmonellával fertőzött embereket szerte a világban, akik a szalmonellát egy hüllőtől vagy egy kétéltűtől kapták el.

Hogyan előzhetjük meg a házikedvencek által terjesztett szalmonellát?

Természetesen a legegyszerűbb módja, ha nem tartunk ilyen állatokat. De ha az ilyen állatokat szeretjük, tartsuk távol őket ha kisgyermek, vagy egyéb „veszélyeztetett” ember érkezik hozzánk.

Miután hozzányúltál a hüllőhöz, alaposan moss kezet szappannal. Akkor is légy alapos, ha csak az akváriumához vagy az ételéhez értél! Amig nem mostál kezet ne érj semmihez a környezetedben, és legfőképpen ne az arcodhoz.

Külön figyelj oda a következőkre:
• Minden felületet tisztíts meg, ahol a hüllő járt, vagy érintkezésbe került vele.
• Tartsd megfelelő távolságra az élelmiszerektől!
• Ne engedd szabadon őket a lakásban, különösképpen azokon a helyeken, ahol mindennapos tevékenységeiteket végzitek!
• Ne használj konyhai eszközöket kedvenced tisztántartásához!
• Ha kitisztítottad az akváriumát, a kádat is jól mosd ki!

Szóval, vigyázzunk ezekkel az ártalmatlannak tűnő kis álatokkal, mert hiába aranyosak, veszélyesek is lehetnek! De ha betartjuk, ezeket a biztonsági szabályokat, a kisállat tényleg a család kedvence lehet!

(Cs. B.)