aquapark
#Betegségek

Ha kihajózol - Biztonságban a vízi járműveken

2010.07.21.
2 perces olvasási idő

Amikor az időjárás melegebbre fordul, mindenki szeretne a víz körül lenni. Az uszodában vagy a strandon fetrengeni, ugyanis a víz az egyetlen nyáron, amely felveheti a versenyt a nagy meleggel! Sajnos, általában az emberek többsége csak jól érzi magát, és azon kívül, hogy vet egy pillantást a vízi mentőre, nem is törődik a biztonsággal, pedig nem ártana. Az 5 és 24 éves fiatalok körében ugyanis a vízbe fulladás a második leggyakoribb halálok.

Az Aquaparkban

Az rendben, hogy megfelelő képességekkel rendelkezel, hogy elmenj egy aquaparkba, azonban nem árt itt is résen lenned! Szentelj pár percet, a tábláknak, amik a veszélyekre figyelmeztetnek! Pár perc nem a világ vége, és többet ér, mint hogy a végén az orvosnál vagy a fogorvosnál végezd!

Csónakázz biztonságban!

Több ember hal meg csónakázásban évente, mint vonat vagy repülőszerencsétlenségekben, azonban egy kis odafigyeléssel a csónakázás az egyik legélvezetesebb és romantikusabb szórakozássá válhat. Mielőtt csónakázni indulnál, győződj meg arról, hogy a kapitány, vagy aki vezeti a hajót, csónakot kellőképpen felkészült és tapasztalt-e!

Az alkoholt csónakázás közben is kerülni kell! Az egyensúly elvesztése itt akár végzetes is lehet! Fontos, hogy odafigyeljünk a szélre, a hullámokra, a zajokra, a hőmérsékletre. Ez alkohol hatása alatt lehetetlen. Mivel a tengeren nincsenek jelzőtáblák és az időjárás kiszámíthatatlan, mindig legyünk felkészültek egy-egy váratlan eseményre, hogy tudjuk, mit kell cselekednünk ha ténylegesen baj van.

Személyes mentőmellények

Viselj mindig mentőmellényt! Teljesen mindegy, hogy egy csúcsszuper motorcsónakban, vagy egy kis gumicsónakban vagy, és az is, hogy profi úszó vagy-e vagy sem. Mindig érhetnek váratlan helyzetek így nem árt, ha van mibe kapaszkodni.

Amerikában például a mentőmellény használata egyes államokban kötelező, és ha megszegik – akárcsak az autók biztonsági övénél – bírságot kell fizetni. Magyarországon nem kötelező, de csak pár percig tart a felvétele, és adott esetben életet menthet! Használd mindig!

Maradj kapcsolatban!

Mielőtt kihajóznál, mondd el mindig valakinek, aki a parton marad, hogy merre mentek, és körülbelül mennyi idő múlva tervezitek a visszatérést! Ez azért fontos, mert ha netán bajba kerülsz, lesz valaki, aki tudja, hogy körülbelül merre keressenek. Ha hosszabb időt töltesz a tengeren, jó, ha van nálad egy rádió, ami segíthet az időjárás meghatározásában! A víz vezeti az áramot, így ha viharjelzést hallasz, azonnal gyere ki a partra!

Jet ski-k

Ha jet ski-t vagy egyéb vízi járművet használsz, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád, mint a csónakázókra, hajózókra. Emellett mindig ellenőrizd le a helyi törvényeket, ugyanis lehetséges, hogy egyes területeken tilos ilyen járművekkel közlekedni!

Nos, nincs más hátra, mint előre! A víz melletti időtöltések remek csapat-összekovácsoló programok és a legjobb időtöltés nyáron! Nincs is jobb mint a homok, napsütés és az új fürdőruha divat! Nem kell minden percedet a szabályok bogarászásával töltened! Egyszerűen csak tudd, mit kell tenned, ha baj, van! Reméljük segítettünk!

(Cs.B.)