vészhelyzet
#Betegségek

Vészhelyzet - általános tennivalók

2012.07.27.
1 perces olvasási idő

Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.

Gyakran még a szakemberek számára is nehéz eldönteni, hogy mi igényel sürgős beavatkozást, és mikor lehet várakozó álláspontra helyezkedni. Így természetesen egy egészségügyben, betegellátásban járatlan laikustól nem lehet elvárni, hogy minden tünetre kiterjedően elsajátítsa azt a tudást, aminek segítségével megkezdhetné a beteg/sérült ellátását. Vannak azonban esetek, amikor egyedül az azonnali cselekvés adhat esélyt az életben maradáshoz, illetve a súlyos károsodások elkerüléséhez.

Szerveink, szöveteink közül agyunk az, mely legrövidebb ideig képes oxigén nélkül túlélni. A teljes keringés- és légzésleállást követően az agyhalál percek alatt bekövetkezik.

Tennivalók veszélyhelyzet esetén

Veszélyhelyzetben mindenki idegességet, aggodalmat érez, különösen ha közeli hozzátartozójáról van szó. Váratlan esetben azonabn elengedhetetlen a megfelelő lélekjelenlét, a gyors cselekvő- és döntőképesség. Ha mi magunk is pánikba esünk, nemhogy segíteni nem tudunk, de olykor még súlyosbíthatjuk is a helyzetet.

Nagyon fontos, hogy gyorsan, de higgadtan tájékozódjunk arról, hogy mi történt, és ha súlyosnak ítéljük a helyzetet, kérjünk segítséget! Értesítsük az Országos Mentőszolgálatot a 104-es számon! A telefont egy szakképzett diszpécser veszi fel, akinek világosan el kell mondani, hogy pontosan mi történt, milyen állapotban van a beteg, mi a neve, neme, becsült életkora.

Tájékoztatást kell adni az egyéb lehetséges veszélyekről is, mint például gázömlés, vagy az elektromos hálózat sérülése, valamint be kell diktálni a pontos címet és a telefonszámot, amelyről telefonálunk. A mentők kiérkezéséig pedig követni kell a telefonon kapott utasításokat.

Önmagunk biztonsága

Az elsősegélynyújtás olykor veszélyeket is rejt magában, ezért saját biztonságunkra is nagyon figyelnünk kell! Nem szabad felesleges kockázatot vállalni, azonban a beteget is meg kell óvni a további veszélyektől. Áramütés esetén például ne érintsük meg a sérültet, csak miután lekapcsoltuk a biztosítékokat.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó cikkek