tűz
#Betegségek

Tennivalók tűz esetén

2015.10.15.
3 perces olvasási idő

A tűzvédelmi szabályok és gyakorlatok szerves részei az iskolai vagy munkahelyi életnek: felkészítenek arra, hogy mit kell tenned akkor, ha tűz üt ki a környezetedben. Mi van, ha az otthonodban van tűz? Tényleg tudnád, hogy mit kellene tenned vész esetén? Sokakat felzaklathat ez a téma, ugyanis senki sem szeret belegondolni, hogy a szerettei megsérülhetnek, illetve, hogy minden holmija eléghet. De ezeket a kellemetlen dolgokat megelőzheted, ha felkészülsz.

Tanácsos minden családban beszélni arról, hogy hová és milyen útvonalon menekülhettek, ha valamilyen oknál fogva tűz ütne ki a lakásban. Minden család más-más stratégiával tud felkészülni, ugyanis vannak, akik társasházban, míg mások kertesházban élnek.

Tudd, merre van a kiút!

Egy menekülési terv nagyban segíthet minden családtagnak, hogy kijusson az égő házból. A legfontosabb, hogy gyorsan és biztonságosan el tudjatok menekülni a tűz útjából. A tűz füstje gyakran megnehezíti a látási viszonyokat, így nehezebb felismerni, hogy mi hol van, éppen ezért nagyon fontos, hogy megtanuljátok, és emlékezzetek az összes lehetséges útvonalra a házatokból.

Tudd, hogyTűz

  • Hány kijárat van?
  • Melyik a legrövidebb út a szobádból az első kijáratig?

Segítséget nyújthat az is, ha rajzoltok közösen egy menekülési tervet.

Előfordulhat az is, hogy az egyik kijáratot nem tudod használni, mert lángokban áll, vagy nem látsz a füsttől. Ilyenkor nem árt, ha tudod, hogy merre lehet még kijutni. Abban az esetben, ha társasházban élsz, ismerned kell a legrövidebb utat a vészkijárathoz.

Fő a biztonság

Ha zárt ajtók mögött vagy a szobádban és tudod, hogy tűz van, akkor ezek a tippek megkönnyíthetik a dolgodat:

  • Ellenőrizd, hogy áramlik-e a szobádba füst, vagy láng a küszöbödön át. Ha füst áramlik be a küszöb felett, ne nyisd ki az ajtót!
  • Ha nem látsz füstöt, érintsd meg az ajtót, és ha forró vagy meleg, akkor ne nyisd ki azt!
  • Ha nem látsz füstöt, és az ajtód is normális hőmérsékletű, akkor ellenőrizd a kilincs hőmérsékletét, ha meleg vagy forró ne nyisd ki az ajtót!
  • Ha a kilincs hideg és füstöt sem látsz, akkor szépen lassan, óvatosan kezdd el kinyitni az ajtót. Ha érzed, hogy forróság áramlik az arcodba, akkor zárd vissza az ajtót, és győződj meg róla, hogy valóban bezártad és biztonságban vagy.
  • Ha nincsen sem tűz, sem füst, akkor indulj, keresd meg a legközelebbi kijáratot!

Maradj alacsonyan!

Ha látod, hogy körülölel a füst, akkor igyekezz a padlóhoz minél közelebb maradni, és a mély lélegzetek helyett próbálj csak minimálisan lélegezni, mert valójában a mérgező gázok gyakran nagyobb kárt okoznak az emberek egészségében, mint maga a tűz. Mivel a tűz felfelé terjed, a legjobb, ha lent maradsz a földön a biztonságod érdekében.

A füst általában felfelé száll, szóval miközben a vészkijárathoz igyekszel, tanácsos négykézlábra ereszkedned, és a fejedet lehajtani, mert akkor kisebb az esély, hogy megsérülsz.

A legegyszerűbb kijáratnak az ajtók tűnnek, de előfordulhat, hogy azok nem annyira biztonságosak, ilyenkor inkább használd az ablakot. Fontos, hogy megbeszéljetek egy találkozási helyszínt, ahol meggyőződhettek egymás épségéről. Ennek a helyszínnek tanácsos minél közelebb lennie a házatokhoz, ez lehet a szomszéd terasza, vagy éppen az úttest másik oldala.

Teljesen normális dolog aggódni a háziállatod vagy a telefonod miatt, de meg kell értened, hogy ha tűz van, akkor nincsen idő ilyenekre, sokszor még arra sem jut idő, hogy hívd a tűzoltókat - majd kintről más megteszi - ugyanis az a legfontosabb, hogy te és a családod biztonságosan kijussatok. Ha egyszer kint vagy, akkor pedig NE menj vissza még az állatodért sem! A tűzoltók ki tudják menteni.

Te tudnád, mit kell tenni vészhelyzetben?
Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat. Tovább a cikkhez

Mi van, ha nem találod a kiutat?

Ha nem találod a kiutat, vagy nem tudsz rajta keresztül kijutni, mert lángokban áll, vagy nem látod a füsttől, akkor kiálts segítségért! Ezt megteheted az ablakon keresztül, vagy ha nálad van a mobilod, tárcsázd a segélykérőt!

Abban az esetben, ha megijedsz, ne bújj el, mert a tűzoltók annál később találnak meg - ugyanis keresni fognak! Minél később találnak meg, annál később vagytok kint az épületből, és annál nagyobb az esély arra, hogy megsérülsz.

Időközben az egészséged érdekében minden repedést és ajtónyílást fedj be, hogy ne áramolhasson be a füst a szobádba. Ha van ablak a szobában, akkor nyisd ki jó szélesre, állj vele szembe, egy ruhadarabot szoríts a szádhoz, hogy minél kevesebb káros füstöt lélegezz be. Ha tudod, vizezd is be!

Otthoni szabályok

Hasznos beszélni a biztonsági tervekről, de legjobban úgy lehet őket elmélyíteni, ha ki is próbáljátok a családdal. Ez remek alkalom arra, hogy mindenki megnézze, hogyan reagálna élesben, illetve, hogy milyen gyorsan jutnátok el a kijárathoz. Így megnyugodnátok, hiszen már tudjátok, hogy mit kell tennetek, ha tűz van. Kipróbálhattok olyan variációkat is, amikor az első ajtó el van torlaszolva, és csak a másik oldalon mehettek ki.

Ha lángra kap a ruhád

A ruhád könnyen lángra kaphat egy baleset vagy tűzvész közepette, mert túl közel állsz a lángokhoz vagy túlhevül a ruha anyaga. Ha ez megtörténne, akkor NE fuss, hanem vágódj hasra és kezdj el forogni a földön, ezzel megfosztva a tüzet az oxigéntől.

(KamaszPanasz - Gy.P.F.)