tenger
#Zöldövezet

A tenger veszélyei

2020.06.21.
2 perces olvasási idő

Erős hullámzás, sodrás, dagály, hirtelen változó vízmélység: mind jelentős veszélyt hordoznak magukban a tengeri fürdőzés során. A cikkünkben olvasható tanácsok betartásával elkerülheted a baleseteket!

Sodrás

A hullámok könnyen felkaphatnak és a víz mélyére sodorhatnak, ami nagyon veszélyes lehet. A dagálynak természetesen vannak előjelei, ilyen például az elszíneződött, barna víz – hiszen ilyenkor a homok felkavarodik. Emellett, ha a víz felszínén vízi növényzetet találsz, azt is vedd figyelmeztető jelként, hiszen ezek a tenger mélyéről sodródnak oda.

Ha sodrásba keverednél, fogadd meg az alábbi tanácsokat!

  • Maradj nyugodt!
  • Ha tudsz, állj meg egy helyben, lebegj, ne próbálj úszni.
  • Próbálj tartósan a víz felszínén maradni, a lábaiddal „biciklizve”.
  • Integess és kiálts segítségért.
  • Ne próbálj az árral szemben úszni!
  • Ússz a part felé, amíg le nem nyugszik a víz!

Dagály

A dagály meglepően gyorsan érkezhet. Persze a legtöbb életmentő figyelmeztet erre, de jobb előre megtudni a várható időpontokat, és a dagályt megelőzve kiszállnod a vízből. Érdemes azt is megnézni, hogy honnan várható a víz, főleg, ha sziklák vagy kövek közelében tartózkodtok.

Hullámok

A hullámokra érdemes különös figyelmet fordítani, főleg ha egy kisebb gyerekkel vagy. Még egy kis hullám is leránthat a víz alá, vagy mély vizek felé sodorhat.

Magasról ugrás

Sajnos rengeteg ember sérül meg komolyan, jelentős magasságból a vízbe ugorva. Sok tényező miatt is különösen veszélyes ez a tevékenység. Nem tudhatod például, hogy mi lapul a víz alatt, hogy mennyire mély a víz, stb. Soha ne próbáld ki!

Egyéb fürdőzési veszélyek

A víz mélysége apálytól és dagálytól függően változik, így megeshet, hogy a vízmagasság alacsonyabb, mint gondolnád. A sziklák és az egyéb víz alatti sérülést okozható képződmények gyakran nem látszanak, csak már miután megtörtént a baj. A víz meglepően hideg lehet, és a sokk megnehezítheti az úszást. Erős lehet a sodrás, ami mélyre vihet vagy akár a parti szikláknak is vághat.

Napégés

Hogy elkerüld ezt a különösen kellemetlen és fájdalmas esetet, védd a bőrödet a megfelelő faktorszámú naptejjel, valamint a szemeidet egy UV-szűrős napszemüveggel.

Kiszáradás

Könnyen dehidratálódhatsz, ha nem iszol eleget. Még egy hűvösebb napon is kiszáradhatsz a nap és a szél által, így érdemes figyelni arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz.

Alkohol

Kerüld az alkohol fogyasztását a partokon, strandokon. Ez csak elősegíti a kiszáradást, befolyásolja a döntőképességedet és a mozgáskoordinációddal is problémák adódhatnak, amik folyamán könnyen veszélybe sodorhatod magadat.

Medúzák és tengeri sünök

Attól, hogy nem látod ezeket a kis tengeri élőlényeket, még könnyen beléjük léphetsz, és nagyon nagy fájdalmat okozhatsz magadnak. Mindig nézz körül, hogy merre is lépsz!

Ha mégis megtörténne a baj, akkor mosd le az érintett területet egy kis sós tengeri vízzel.

(KamaszPanasz - Gy.A., nhs.uk)