globális felmelegedés
#Zöldövezet

A globális felmelegedés és hatásai

2013.08.04.
1 perces olvasási idő

A globális felmelegedés jelenleg az egyik legfontosabb probléma, mely a természetvédő embereket foglalkoztatja. A felmérések szerint ez a folyamat már csak akkor lehetne visszafordítható, ha leállítanák az összes káros anyagot kibocsátó gyárat. A gyárak nagy mértékben szennyezik a levegőt, hozzájárulva a globális felmelegedéshez.

Egy tanulmány szerint 2050- re a jelenleginél kb. ezerrel kevesebb állat- és növényfaj él majd a Földön. Azok a fajok számítanak veszélyeztetettnek, amelyek nem képesek elég gyorsan alkalmazkodni az új éghajlati körülményekhez.

A globális felmelegedés okai

A legfontosabb ok maga az ember. Szinte természetes, hogy mindenhova autóval járunk. A benzinnel működő autók rengeteg káros anyagot juttatnak a környezetbe.
Emellett a világon óriási mennyiségben használunk fosszilis eredetű energiahordozókat. Emiatt a levegőben megnövekszik az üvegházhatású gázok mennyisége. Ez is hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A globális felmelegedés hatásaiA globális felmelegedés és hatásai

1. Szélsőséges éghajlat
Tudósok becslései szerint az elkövetkezendő 50-100 évben akár 5- 6 Celsius- fokkal is emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete.

Általában jellemző lesz a szélsőséges időjárásban:
gyakori aszályok
• árvizek
• rendkívüli csapadékok és hóviharok
• hurrikánok
• szökőárak
• földcsuszamlások
• korábban termékeny területek sivataggá válhatnak

2. Kipusztulásra ítélt fajok
A legnagyobb veszély az állatvilágot fenyegeti. A felmelegedés miatt fokozatosan olvadni kezdenek a Föld déli és északi pólusán található vastag jégsapkák. Sok sarkvidéki állat természetes élettere ez a hely, itt tudják fenntartani magukat. Ha beszűkül a ragadozók vadászterülete, kevesebb zsákmányt tudnak elejteni, így kevesebb zsírréteget tudnak felhalmozni az ínségesebb időkre. Ez rövidesen a pusztulásukhoz vezet.

3. Lakhatatlan területek
Nem csak az állatvilágot, hanem az embert is komoly veszély fenyegeti. A jégtakaró olvadása miatt emelkedik a tengervíz szintje, így a szárazföldi területek víz alá kerülhetnek. Tudósok szerint Hollandia teljesen víz alá kerülhet, ha ilyen mértékben folytatódik a globális felmelegedés.

4. A tengerek savasodása
A felmelegedés a vizeket is érinti. Ha a tengerek és óceánok felmelegednek, megváltozik a kémhatásuk, az pedig kihat a bennük élő állatokra és növényekre. Nem tudják kiválasztani a vázuk számára szükséges meszet a megváltozott összetételű vízből, így ők is a kipusztulás szélére sodródnak, ugyanígy a velük táplálkozó állatok, például több halfaj és a fókák is.

(Gy.A)