globális felmelegedés
#Zöldövezet

Globális felmelegedés: Veszélyben a Föld?

2009.08.19.
1 perces olvasási idő

A globális felmelegedés valóban létezik. A Föld légkörének átlagos hőmérséklete az utóbbi évtizedekben növekedett, mely jelentősen kihat bolygónkra: a jégtömegek olvadnak, a tenger szintje emelkedik, s egyre több az áradás.

A globális felmelegedés továbbá fokozhatja a viharok intenzitását és egyre több, a szokásostól eltérő időjárási jelenséget tapasztalhatunk.


A globális felmelegedés a következőképp működik: A nap minden nap melegíti a Föld légkörét. A hő a földfelszínről visszaverődik a világűrbe.

A hő egy része azonban nem verődik vissza. A globális felmelegedés akkor okoz problémát, amikor túl sok hő marad vissza az atmoszférában. Gondolj csak a perzselő sivatagokra!

A szén – különösen szén-dioxid formában – az egyike azoknak az elemeknek, melyek visszatartják a hőt a légkörben. A szén-dioxid pedig az emberi tevékenység következménye.
Globális felmelegedés: Veszélyben a Föld?
Amikor az olajat, a szenet, a gázolajat és a földgázt elégetik, szén-dioxid keletkezik a levegőben. Így a járművek használata, a fűtés és a világítás, valamint a termékek gyártása során jelentős mennyiségű szén-dioxid termelődik.

A fáknak jelentős szerepe van, ugyanis képesek a szén-dioxid oxigénné történő átalakítására. Az emberek azonban egyre több és több fát vágnak ki.

Kutatók kifejlesztettek olyan módszereket, melyek segítségével kikalkulálható, hogy ki mennyi szenet használ fel a mindennapjai során.

A szén-dioxid kibocsátást mindenféleképp csökkenteni kell, ugyanis, ha a jégtömbök tovább olvadnak, olyan városok kerülhetnek víz alá, mint például Los Angeles, New York, Miami, New Orleans, vagy London.

A szárazföldekre aszály sújthat, s ezáltal tovább csökken az élelem- és a vízkészlet, valamint növekszik az erdőtüzek száma.

Egyre több betegség fog megjelenni, ha az emberek szorosabban élnek egymás mellett.

Bolygónk a szó szoros értelmében pusztulásnak indult.

Ez úgy hangzik, mint egy sci-fi film, azonban sajnos ez maga a valóság, a legsúlyosabb probléma, mellyel a Föld és az emberiség szembesülni kényszerül.

Ezért fontos a szén-dioxid mennyiség jelentős csökkentése! Az életmódbeli kis változtatások hozzájárulhatnak bolygónk megmentéséhez. Tégy te is valamit azért, hogy a Föld még sokáig életben maradjon!

(B.M.)