laura dekker
#Mozgás

Egyedül kerülte meg a Földet a vitorlázó tini

2012.01.23.
1 perces olvasási idő

A 16 éves Laura Dekker mostantól hivatalosan is a legfiatalabb ember, aki egyedül vitorlázta körbe a Földet. Az egyéves út január 22-én ért véget St. Maarten kikötőjében, ahová Dekker Guppy nevű kétárbocos hajója befutott.

A tinédzser útja 2011 január 20-án indult, szintén a karib-tengeri kikőtőből. A rekordot a Guiness nem hitelesíti, mert nem szeretnék veszélyes versenyre bátorítani az ifjú hajósokat - jelentette ki a cég képviselője.laura dekker

Dekker útja cseppet sem volt zökkenőmentes. Már az indulásnál meggyűlt a baja a holland hatóságokkal, akadt, amelyik az út veszélyei és a lány fiatal kora miatt akarta megakadályozni a vízre szállást, mások szerint egy 16 éves fiatalnak az iskolapadban a helye és nem egy vitorlás fedélzetén.

A gyámhatóság ennél tovább is elment, és amikor jogi úton próbálták megakadályozni a rekordkísérletet, Dekker külföldre szökött előlük, majd tíz hónapon át pereskedett azért, hogy elindulhasson. A bíróság csak úgy adta meg neki az engedélyt, ha nagyobb hajóval és jobb felszereléssel vág neki az útnak, és egy különleges távoktatás keretein belül menet közben is végzi a középiskolát.

A cikk az index.hu-n folytatódik. (Fotó: AFP)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

sport