Laura Dekker
#Mozgás

A világ körüli hajóút veszélyei

2012.01.29.
1 perces olvasási idő

Óriási visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban, hogy Laura Dekker, a 16 éves holland tinédzser a világ legfiatalabbjaként egyedül körbehajózta a Földet. Milyen egészségügyi kockázatai voltak ennek a kalandnak?

Az index.hu információi szerint a tinédzser útja 2011. január 20-án indult, szintén a karib-tengeri kikőtőből. A rekordot a Guiness nem hitelesíti, mert nem szeretnék veszélyes versenyre bátorítani az ifjú hajósokat - jelentette ki a cég képviselője. Dekker útja cseppet sem volt zökkenőmentes. Már az indulásnál meggyűlt a baja a holland hatóságokkal, akadt, amelyik az út veszélyei és a lány fiatal kora miatt akarta megakadályozni a vízre szállást, mások szerint egy 16 éves fiatalnak az iskolapadban a helye és nem egy vitorlás fedélzetén.laura dekker

Egy világ körüli hajóút egy felnőtt számára is nagyon megterhelő, nemhogy egy 16 éves fiatalnak, akinek még éretlen a személyisége és a megküzdési mechanizmusai is hiányosak. Ilyen adottságok mellett különösen megterhelővé válik az utazás, nemcsak testileg, de lelkileg is.

Az egyedül hajózó fiatalnak nagyon céltudatosnak és mentálisan felkészültnek kell lennie, hogy képes legyen megbírkózni a folyamatos kiszolgáltatottsággal, felelősséggel és a rá leselkedő életveszéllyel.

Ebben a korban még éretlenek azok a megküzdési módok, melyek képessé teszik arra, hogy elviselje a magánnyal járó érzelmi megterhelést. A legnagyobb veszélyt az állandó kialvatlanság és a társadalmi izoláció okozta mentális kimerülés jelenti, ami akár a hajóút befejezéséhez is vezethet.

Enyhíti a feladattal járó stresszt, hogy Laura nem egyhuzamban kerülte meg a Földet, hanem számos alkalommal megállt pihenni. Ez a kikapcsolódás mellett lehetőséget teremtett arra is, hogy élő kapcsolatokat építsen ki és gyakorolja a társas viselkedés alapjait. Szerencsére az iskolai tanulmányait és a vizsgáit sem hanyagolta el az út során, ezzel is erősítette a valósághoz való kötődését.

(KamaszPanasz – V. D., Fotó: pol.dk)

Kapcsolódó címkék

sport