aerobic
#Mozgás

Aerobic: A bemelegítés és a lazítás egyaránt fontos

2015.02.23.
1 perces olvasási idő

A bemelegítés, valamint az aerobic utáni testlazítás legalább olyan fontos lehet, mint maguk a gyakorlatok. Íme néhány tanács a biztonságos bemelegítéshez és lazításhoz.

A bemelegítés nélkül végzett aerobicozás akár izomhúzódáshoz, vagy sérüléshez is vezethet.

Ahhoz, hogy tested fel tudja venni az aerobic ritmusát, szánj elegendő időt arra, hogy megfelelően bemelegítsd az izmaid a gyakorlatok elvégzése előtt, a végén pedig lazítsd el őket jól.

Hogyan melegíts be?

A bemelegítés felkészíti tested az aerobicozásra, így a szív- és érrendszered fokozatosan pörög fel, s ezáltal növekedik az izmok irányába történő véráramlás, és emelkedik a testhőmérséklet.

A bemelegítés során olyan gyakorlatokat végezz, ami azokat az izmokat mozgatja meg, melyeket az aerobic során kívánsz erősíteni. Ha például szapora tempójú, 30 perces helyben futást szeretnél végezni, akkor előtte kb. 5-10 percig sétálj lassú tempóban, hogy megfelelően bemelegedjenek az izmaid.

Ha korábban húzódott, vagy sérült már meg valamelyik izmod, a bemelegítést követően nyújtsd meg az érintett izmaidat körülbelül 30 másodpercig. De csak finoman! A hirtelen és agresszív mozdulatok sérüléseket okozhatnak.

Edzés utáni lazítás

Azt követően, hogy befejezted a testedzést, rögtön lazítsd el az izmaidat különféle gyakorlatok segítségével. Ennek eredményeként csökken az izmok hőmérséklete, és megelőzhetőek az izomsérülések, az izommerevség és izomfájdalom.

A lazítás hasonló a bemelegítéshez. Az edzés után sétálj kicsit, vagy lassabb intenzitással végezd a gyakorlatokat körülbelül 5-10 percig.

Ne feledkezz meg a nyújtásról!

A lazító gyakorlatok elvégzése után nagyon fontos, hogy jól megnyújtsd az izmaidat, ugyanis ez javítja a vérkeringést.

Érdemes minden testrészt megnyújtani, különös tekintettel a combokra, a csípőre, a hátra, a nyakra, és a vállakra – és természetesen azokra az izmokra is, melyeket a mindennapi teendők és az edzés során rendszeresen igénybe veszel.

Minden egyes izmodat körülbelül 30 másodpercig nyújtsd meg, amíg azok kellemesen meg nem feszülnek.

Légy óvatos a nyújtás során, nehogy megsérüljenek izmaid. Lazulj el, s lélegezz mélyeket.

Légy kíméletes a testeddel!

Az aerobic gyakorlatok legyenek változatosak, lehetőleg minden testrészedet mozgasd meg. Az alapos bemelegítés, és az aerobic utáni nyújtás kulcsfontosságú a megfelelő testedzéshez.

(B.M.)