zumba
#Mozgás

Mi is az a Zumba?

2021.06.25.
2 perces olvasási idő

A teremben pörgős zene, latin tánclépések, fergeteges bulihangulat, mosolygós arcok, csillogó szemek. Ha ezt látod, akkor biztos, hogy egy Zumba órának lehettél a szemlélője, ahol egy hatalmas latin party és a hatékony alakformálás keveredik tökéletes harmóniában.

Maga a zumba szó a kolumbiai szlengből származik, mely szórakozást, gyors mozgást, más szlengben bulit, pörgést jelent, és tökéletesen ráillik erre a fitneszirányzatra. A Zumba születése Beto Perez aerobik- és latintánc oktatóval köthető egybe. A 90-es években úgy ment el egy aerobik órát megtartani, hogy elfelejtett zenét vinni magával, és csak a szokásos latin zenéi voltak nála.

Az óra megmentése érdekében improvizált, és a nála lévő latin zenéket használta kombinálva a latintánc lépéseivel, ami hatalmas sikert aratott. A vendégek az óra után újra és újra kérték ezt az új stílust, ami egyre népszerűbb lett, és végül elterjedt az egész világon.Zumba: a tánc és az aerobik harmónikus elegye

A Zumba elengedhetetlen eleme a latin zene

A Zumba nagyrészt latin zenékre épül, mint például a salsa, merengue, cumbia. Ezeknek a ritmusát és alaplépéseit illesztik az órák anyagába, ahol nem a szabályos mozdulatok a lényegesek, hanem az érzés. Az, hogy kihozd magadból a legjobb, legtáncosabb, legszenvedélyesebb éned, és közben még el is sajátíthatsz néhány új lépést, aminek jó hasznát veheted egy-egy buli alkalmával is.

A salsa, merengue, cumbia, flamenco, hastánc, afrikai táncok, pop, tango és hip-hop alapelemeit tartalmazzák a koreográfiák, amelyeket mindenki könnyen magáévá tehet. Ha eddig még nem tanultál táncot, de mindig is vonzott ez a világ, akkor itt a helyed. A Zumba órán nemcsak az alaplépéseket tanulod meg, de több irányzatba is belekóstolhatsz, és azt is felismerheted, hogy nem szenvedés az alakformálás, a zsírégetés és az edzés.

A Zumba típusai

A Zumba legismertebb óratípusa a Basic, ahol a hangsúly a könnyen elsajátítható alaplépéseken van. Itt megtanulhatod, begyakorolhatod a különböző stílusok alapjait. Ez a legismertebb és méltán a legnépszerűbb típus, érdemes ezzel kezdeni, ha nincs semmilyen táncmúltad vagy bátortalan vagy. Sok olyan emberrel fogsz találkozni ezen az órán, aki szintén kezdő, nem tökéletesek a lépéseik és mégis együtt tudtok mozogni.

Ha mégis úgy érzed, hogy hatékonyabb alakformálásra vágysz, a Zumba Toning jelent erre megoldást. A tánc és a koreográfia ugyanaz, de már súlyzók használatával tartod formában az izomzatodat. A különböző erősítő gyakorlatok harmonikusan illeszkednek az óra hangulatához, és nem kell nélkülözni a Zumba-hangulatot sem alakformálás közben.

Egy különleges irányzata a Zumbának a Zumba Aqua. Itt a helyszín a legkülönlegesebb, mindegy, hogy medencében, vízparton, a lényeg, hogy vízben történik a mozgás, a tánc. Alapelemeiben az aquafitneszre épül, a vizes közeg nagyobb erőkifejtést igényel a szervezettől, de hatékonyan óvja az ízületeket. Az alaplépések, a mozdulatok ugyanazok, mint a Zumba Basicban, a hangulat is garantált és mégis egy teljesen más formáját próbálod ki a tánc világának.

(Szerző: Kálmánczhey Emőke, edző)

Kapcsolódó címkék

fitnesz