futópad
#Mozgás

Égess több zsírt a futópadon!

2011.11.26.
3 perces olvasási idő

A futópadok gyakran olyan érzést válthatnak ki belőled, mintha kísérleti patkány lennél. Be vagy zárva az edzőterembe, sehova nem jutsz és lassan az életedet is elunod. Nos, ez a kilátástalan helyzet gondolkodtatott el, hogy vajon a tudósok milyen módszerekkel tartják kísérleti alanyaikat a futópadon. Vajon ez a módszer működhet-e az embereknél is?

Nos, a patkányoknál a megoldás egy apró elektromos sokk és egy falat cheerios. Bár elég valószínűtlen, hogy embereket a futópadon lehet tartani cheeriossal vagy csokival, viszont egyfajta sokkot lehet nekik adni. Így például, ha folyamatosan a lelki szemeink előtt lebeg az a tudat, hogy mi történhet, ha elhízunk és mindez milyen következményekkel járhat, akkor ez is egyfajta sokk, amely valószínűleg ki fogja tolni a tűrőképesség határait. Szóval, most egy kicsit csavarjuk ki ezt a megállapítást, és talán meg is van az, amivel egy embert a futópadon lehet tartani!

Lássuk a tényeket!

  • Aki 30 percet futópadon tölt, a szervezetében 77%-kal nő a fenolecetsav-szint – amely egy természetes antidepresszáns – tökéletes segítség borús, téli napokon.
  • Aki több mint egy órát fut egy héten, annak 42%-kal csökken szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata.
  • Ha a futópadot választod, legalább 48%-kal csökkented a stressz faktort, ugyanis sokkal kevesebb inger érhet egy edzőteremben, mint például az úton.

Remek érvek. Összegyűjtöttünk még néhány trükköt, amelynek segítségével még gyorsabban eltelhet az a fél vagy egy óra, amelyet a futópadon töltesz. De ne feledd! Minden futás előtt legyen 5 perc bemelegítő, utána pedig 5 perc levezető futás, amelyet majd nyújtás követ!

Használd a lejtőt és az emelkedőt!

Ahelyett, hogy néha felgyorsítasz, vagy lelassítasz, használd inkább a lejtő vagy az emelkedő funkciót! Így a futásod egyenletesebb maradhat!
Hogyan?

Először fuss simán, majd állíts be egy 3%-os emelkedőt. Fuss rajta fél percet, majd állítsd újra vissza! Aztán jöjjön az 5%-os majd a 7%-os. Ezután kezdheted, előröl. Ez volt egy kör. Csinálj legalább 5 kört az eredmény eléréséért!

Barátod a TV!

A tévéközvetítés is remek megoldás lehet önmagad inspirálására. Egyszerűen csak használd ki a közvetítésekben látottakat! Például vegyünk egy kosárlabda meccset. Amikor az óra megáll, te is lassíts körülbelül 80%-os tempóra.

Amint a játék újra elkezdődik, te is vedd fel az eredeti tempód! De természetesen ez bármilyen tévéközvetítéssel, meccsel vagy adással működik. Próbáld ki! Azonban ne feledd! Ehhez már elég jó kondiba kell lenned!

Használd ki a szélsőségeket!

Ez a fajta futási módszer bár megterhelő, azonban segít abban, hogy sokkal gyorsabban teljen el a futásra szánt idő. A lényege az, hogy a futás végén sokkal nagyobb sebességed lesz, mint az elején. Minden fél kilométernél növeld egy kicsit a sebességet! Mindezt addig ismételheted, ameddig neked „kényelmes”, azonban mindig legyen időd a lehűlésre is.

Egyébként ennek a módszernek gyakorlati haszna is van. Így például, ha netán versenyeznél, vagy a szabadban futnál, talán pont ez fog segíteni. Ugyanis az elején, amikor tele vagy adrenalinnal, lassabban fogsz futni, azonban a végére, mikorra már mindenki elfárad, neked lesz erőd gyorsabban és gyorsabban futni.

Használd a végét!

A következő tippet szintén az unatkozó futóknak tanácsolnánk, pontosabban tanácsolja David Deubelbeiss a futógépes világrekorder. Ha úgy érzed, hogy már unalmas az egész, lassíts a lépteiden – és ne a sebességen – majd amikor eléred a futópad végét, fuss be a közepére! Ezt a módszert azonban csak viszonylag kis sebességnél ajánlott használni, és csak akkor használd, ha már tudsz 30 másodpercig úgy futni a futópadon, hogy nem nézel le a szalagra!

Mintha hegyet másznál

Ez a fajta ötlet Jane Hahne-től származik. Tulajdonképpen az egész olyan, mint egy hatékony hegymászás, megtámadod az emelkedőt, majd mikor felértél, robbanásszerűen kezdesz el futni. Állítsd a futópadot 3%-os emelkedőre, fuss rajta 3 percig, majd állítsd vissza 0%-osra, azonban növeld a sebességet, hogy az erőfeszítés ugyanakkora legyen! Aztán vissza az egy perc futásra, majd kezdjük az egészet elölről.

Erőt adó zenék

Amikor a zenéket válogatod az MP3-lejátszódra, mindenképpen bölcsen dönts! Ugyanis egyes tanulmányok kimutatták, hogy a férfiak képesek nagyobb tűréshatárt és nagyobb teljesítményt elérni, ha egy folyamatosan gyorsuló zenét hallgatnak, nem pedig egy állandó gyors tempójút. Kezdj például egy kis Coldplay-jel majd folytasd White Stripes-szal és végül pedig fejezd be Ramones-szel. Az eredmény garantált!

Vess egy pillantást magadra!

Használd az edzőterem tükreit, hogy néha megnézd magad futás közben. A szakértők szerint ugyanis ilyenkor sokkal hatásosabban és megfontoltabban tudunk futni. Miután meglátjuk magunkat és a lépteinket, még inkább odafigyelünk, hogy szakszerűen fussunk.

Ezt ellenőrizd, mikor magadat látod:

  1. Minimalizáld az érintkezést a futófelülettel. Ne ugrálj, sokkal inkább fuss gyorsabban!
  2. Ne fuss magadba roskadva! Állj magasan, szépen, hogy minden testrészed látszódjon.
  3. Maradj laza és nyugodt!

Szívmonitor

Már túl unalmasak a futópad kijelzői? Használj egy újabb kijelzőt, a szívmonitort. Figyelned kell, hogy a maximális pulzus 60-80%-ánál járj, ugyanis hiába lesz a pulzusszám a teljes érték 80% -a fölött, a munka nem lesz egyenesen arányos a pulzusszámmal. De ezen gyakorlati haszna mellett a kijelzőnek unaloműző funkciója is van, így például jó szórakozás lehet megnézni, hogy hogyan viselkedik a szíved emelkedőn, lejtőn, vagy egy keményebb etap után.

Remélem, most már senki sem fog unatkozni futás közben! Jó szaladgálást!

(Cs .B.)