MP3
#Betegségek

Mit csinál az MP3 lejátszód a hallásoddal?

2010.07.14.
1 perces olvasási idő

Ha úgy gondolod, hogy a hangos zene hallgatása semmilyen károsodással nem jár, akkor tévedsz. Ha azt hiszed, hogy bírod még a strapát és bírni is fogod addig, amíg nem gondolod úgy, hogy az olvasás csendesebb nyugodtabb elfoglaltság, akkor is tévedsz. Sajnos a hallási problémák a mai modern lejátszók miatt sokkal hamarabb is jelentkezhetnek, mint a nyugdíjas kor.

Egy nemrégiben elkészített tanulmányból ugyanis kiderül, hogy az MP3 lejátszók igenis károsítják a hallást, sőt azonnali ideiglenes romlást eredményeznek a hallás érzékenységében.

A munkahelyi zaj nagymértékű halláskárosodáshoz, vagy a hallás teljes elvesztéséhez is vezethet. Ezt már több éve kimutatták. Ebből azonban az következik, hogy a zajos szabadidős tevékenységek, így például egyes sportok, vagy a zenehallgatás is okot adhat az aggodalomra.

Ugyanis a túl erős zaj a belső fül struktúrájának megváltozását eredményezheti – a Corti-szervben - ahol hallási szenzor sejtek vagy más néven szőrsejtek találhatóak.

Hogy leteszteljék, hogy milyen rövidtávú hatásai vannak az Mp3-asoknak, egy csapat fiatalt kértek meg, hogy pop-rock zenét hallgassanak iPod nanojukon 1 órán keresztül. Ezután a kutatók tesztelték az érintetteket és olyan embereket, akik előtte nem hallgattak semmilyen zenét.

Azok, akik 1 órán keresztül zenét hallgattak, sokkal nagyobb volt a külső szőrsejtek romlásának mértéke. Az elsődleges károsodás ugyanis mindig a külső szőrsejteket éri. Ezek ugyanis sokkal nyitottabb helyen vannak, így jóval veszélyeztetettebbek mind a belsők.

Azonban ezek a különbségek a következő vizsgálatra már eltűnnek. Így a tudósoknak be kell látniuk, hogy ezek a káros hatások nem maradandóak. Még több kutatás szükséges, hogy kiderítsék, a hatások tényleg eltűnnek-e vagy idővel halmozódnak.

„Mindent összevetve, ha figyelembe vesszük, hogy – bár rövidtávon – de károsodást okoznak az MP3 lejátszók, akkor valószínű, hogy hosszú távon is. Így a legjobb, ha néha kicsit lejjebb vesszük a hangerőt” – zárta a professzor a mondanivalóját.

(Cs.B.)