Főoldal / LÉLEK / Hogyan befolyásolja hangulatunkat a zene?
  2015-06-03

Hogyan befolyásolja hangulatunkat a zene?

A zene hallatán nem csak csak táncolni vagy énekelni lehet, hanem arra is jó, hogy nagy mértékben befolyásolja az ember hangulatát. Kutatások bizonyítják, hogy a megfelelően kiválasztott zene enyhíti a depresszió tüneteit, és csökkenti a lelki fájdalmakat.

Bizonyított tény, hogy minden fajta zene megváltoztatja a hangulatunkat. A különböző stílusú zenék mind-mind másképp hatnak ránk: léteznek olyanok is, melyek rossz irányba befolyásolják a hangulatot.

- hirdetések -

Tény, hogy mindnyájan más-más érzelmeket fűzünk a zenékhez. Mindenki másképpen reagál hangulatilag egyes zenékre, ezért van az, hogy mindenkinek kialakul a sajátos, egyedi zenei ízlése.

A klasszikus zene

A legkevésbé népszerűbb, pedig ez az egyik leghatásosabb hangulatmódosító. A kutatók úgy vélik, hogy a klasszikus zene fokozza a kreativitást, csökkenti a stresszt és serkenti a fogékonyságot az intellektuális témák iránt. Ez nem azt jelenti, ha ilyen zenét hallgatsz akkor értelmesebb leszel tőle, egyszerűen csak megfelelő környezetet biztosít a gondolkodáshoz.

Klasszikus zenét hallgatni egy nagyon hatásos terápia, amitől elégedettnek, kreatívabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzheted magad.

Hangulatromboló country?

Vannak olyan zenék, melyek egyes nézetek szerint rontják a hangulatot, és akár depresszióhoz is vezethetnek. Ilyen például a country. Megfigyelték, hogy az olyan amerikai városokban, ahol a rádióban sok country zenét játszanak, az emberek lehangoltabbak az átlagnál, és az öngyilkosságok száma is sokkal nagyobb. Szóval, hogyha rossz a hangulatod, nem biztos, hogy a country zene a megfelelő választás.

Rap, rock, punk: agresszió vagy ellazulás?

A rap és a hip-hop zene változó hatást gyakorol az emberekre. Kutatások szerint azok a fiatalok, akik rendszeresen rap zenét hallgatnak toleránsabbak a nemi erőszakkal szemben. Közismert, hogy a rap dalok nagyon sok dühöt és agressziót sugároznak, többet mint bármilyen más zene. Sokaknak viszont a rap zene jelenti az ellazulást, amely feloldja a feszültségeket.

A rock és a punk zene hatásai hasonlóak a raphez. A rock egyes embereknél agressziót válthat ki, viszont ezzel egy időben egy olyan adrenalin löketet ad a hallgatóknak, mint amit más zene nem adhat. Ez a plusz adrenalin előidézhet boldogságot, viszont depressziót is. 

Amikor legközelebb zenét hallgatsz, állj meg egy pillanatra, és gondolkodj el azon, hogy ez a zene milyen hatással van a hangulatodra! Tanuld meg hogy milyen zene a  megfelelő számodra, és a legfontosabb hogy élvezd, hiszem azért van!

(G.V.)