depresszió
#Lélek

Hirtelen hangulatváltozások minden ok nélkül?

2023.07.25.
3 perces olvasási idő

Vetted már észre magadon, hogy hirtelen csak robbanékonnyá, ingerlékennyé válsz minden ok nélkül? Vagy csak hirtelen lehangolt leszel, és nem tudod miért? Vagy a szomorúságodból egy pillanat alatt harag lesz?

Hirtelen hangulatingadozások

Sok tininél fordul elő, hogy percek alatt rengeteg érzésen mennek keresztül, érthetetlen módon. De miért is olyan gyakori kamaszkorban, hogy úgy működsz, mint egy érzelmi hullámvasút? Az állandó változásokkal és a nyomással való megbirkózás egy része a válasznak. Például ha új iskolába kezdtél járni, és nem láthatod annyit a régi barátaidat. Vagy jó jegyeket akarsz kapni, esetleg még jobbnak lenni valamilyen sportágban vagy tevékenységben. Ezek mind lehetnek kiváltó tényezők.

Tininek lenni azt jelenti, hogy az identitásoddal és az önképeddel kell megküzdened minden nap. Az, hogy a barátaid elfogadjanak, kiemelten fontos számodra. A tinik azt is megsínylik érzelmileg, ha távol vannak szüleiktől, családjuktól. Bár úgy érezheted, hogy a saját döntéseidet akarod meghozni, és azok alapján élni, ez gyakran megterhelő lehet – és magányosnak is érezheted tőle magadat. Amilyen szórakoztató és izgalmas is ez az időszak, össze is zavarhat, és tele lehet konfliktusokkal. Időbe telhet mind a tiniknek, mind szüleiknek, hogy megbirkózzanak a gyermekkor és felnőttkor közötti időszakkal.

hangulat

Másik fontos befolyásoló tényezője ennek a korszaknak a biológia. Amikor a pubertás elkezdődik, a test nemi hormonokat kezd el termelni. Ezek a hormonok a lányoknál az ösztrogén, míg a fiúknál a tesztoszteron. Ezek a nemi hormonok fizikális változásokat okoznak – illetve sokaknál érzelmi változások miatt is felelősek. Egyszer jól vagy, egyszer nem – igazából olyan, mintha csak az irányítás csúszna ki a kezeid közül. Fontos megérteni, hogy szinte mindenki túlesik ezeken a hangulatingadozásokon tini korában – és ha ezt megérted, akkor talán kezelni is könnyebben fogod tudni.

Amikor ez több mint hangulatingadozás

Ha túlzottan ingerlékenynek érzed magadat, akkor ez a depresszió jele is lehet. Csakúgy, mint az unalom vagy a reménytelenség. Sokan gondolnak úgy a depresszióra, mint egyszerűen a szomorúság „betegségére”. Ám a depresszióval járhat még hangulatingadozás, türelmetlenség, düh vagy csak nemtörődömség. Amikor a depresszió útját állja az élet élvezetének vagy a többiekkel való együttlétnek, akkor érdemes szakemberhez fordulnod. Főleg, ha már éreztél úgy, hogy bántalmaznád magadat, akkor jóval komolyabb problémáról beszélünk, mint hangulatingadozásról. Ebben az esetben pedig tényleg érdemes azonnal beszélgetned erről valakivel.

Önuralom, avagy hogyan kezeld a helyzetet

Az alábbi pár tipp segítségével biztosan könnyebb lesz a hangulatingadozásaidat kezelni.

Nem vagy egyedül!

Annak ellenére, nem hogy nem megy át minden egyes tini a hangulatingadozás okozta keserveken, mégis nagyon gyakori ez ebben a korszakban. Tudd, hogy nem te vagy az egyetlen, aki ezen átmegy!

Vegyél egy mély levegőt!

Számolj 10-ig, és máris jobb lesz minden. Vagy csak csinálj valamit, ami lenyugtat egy pár másodpercre, különösen, ha ingerlékeny hangulatodban vagy. Próbáld meg a dolgokat más oldaláról szemlélni!

Beszélj olyan emberekkel, akikben bízol!

A barátok segíthetnek felfedezni egymásnak, hogy nincsenek egyedül az érzéseikkel. A szülőkkel való beszélgetés is nagyon fontos. A szülők megoszthatják a saját tapasztalataikat veled, csakúgy, mint azt, hogy ők hogyan is birkóztak meg rossz kedvükkel, hangulatváltozásaikkal. Emellett biztosan értékelni fogják, hogy beszélsz az érzelmeidről, ahelyett hogy csak a csukott ajtód mögött gubbasztanál a szobádban. A tanárok is megértőek lehetnek, illetve egy szakember sokat segíthet neked, hiszen az összes kérdésedre szívesen válaszol. Ha az érzéseidet magadban tartod, akkor csak rontasz a helyzeten.

Sportolj!

Ha rendszeresen sportolsz, akkor endorfint termelsz, egy olyan hormont, amely kontrollálja a stresszt, és javít a hangulatodon. Fuss, teniszezz a barátaiddal, biciklizz, vagy csak pofozz egy box-zsákot.

Aludj eleget!

Bár néha nehéz lehet elegendő időt az alvásra fordítani, mégis a pihenés az egyik legfontosabb dolog ebben az esetben. Ha fáradt vagy, akkor sokkal gyakrabban leszel szomorú, ingerlékeny.

Alkoss!

Kezdj bele olyan projektekbe, mint napló- vagy újságírás. Építs valamit fából, vagy írj egy zenedarabot. A lényeg, hogy keress magadnak valami érdekes szabadidős tevékenységet! Az írás pedig segít rendszerezni a gondolataidat, érzéseidet – sokkal könnyebben kezelhetővé teszi a dolgokat. Ne is aggódj a nyelvtani hibák miatt, hogy hogyan betűzz vagy válassz el dolgokat – a lényeg, hogy a gondolataidat papírra vethesd! De ugyanezt megteheted festéssel, szobrászkodással vagy zenével, bármilyen művészeti ággal is. A legjobb, ha az érzéseidet alkotásokban rögzíted!

Sírj!

Semmi gond nincsen a sírással, sőt, legtöbbször csak jobban leszel tőle.

Kérj segítséget!

Bárhogyan is, ha észreveszed, hogy szomorú, robbanékony, unott vagy reménytelen vagy az idő legnagyobb részében, akkor hidd el, nem léphetsz át a levertségen. Kérj segítséget valakitől, hiszen a depresszió komoly dolog, és jobb félni, mint megijdeni - azaz az árulkodó jelek segítségével próbáld meg kikerülni a problémát. Ha stresszes vagy mérges vagy, akkor is érdemes segítséget kérned – nem szégyen!

Várj!

Amilyen gyorsan rád törhet néha a lehangoltság, olyan gyorsan vége is szakadhat. Ha a negatív érzéseid viszont nem múlnak el, akkor a már fentiekben említettek alapján tényleg ajánljuk, hogy beszélj egy orvossal, terapeutával.

(KamaszPanasz - Gy. A.)