zene
#Lélek

Jelent valamit, ha valamilyen zenét szeretek? - A szakértő válaszol

2010.07.18.
1 perces olvasási idő

14 éves fiú vagyok. Nagyon sokan furcsa szemmel nézik, hogy szinte semmilyen zenét nem szeretek. A heavy metal a kedvencem és a komoly zene (Bach, Beethoven, Mozart). És egész nap, vagyis napi 8-9 órán át hallgatok ilyen zenét. Ez azóta van, mióta vége lett a szerelmi kapcsolatomnak.

Kedves Kérdező!

Minden embernek kicsit más az ízlése, sőt, ez akár évről-évre változhat is egy-egy ember esetében. Így nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni abból, ki milyen zenét szeret. Egy zenei stílussal sok minden más is összekapcsolódik, öltözködés, baráti társaság, stb. Kamaszkorban ez gyakran változik, keressük önmagunkat, keressük azt, ami leginkább illik hozzánk, ami leginkább mi vagyunk.

A zene az érzelemkifejezés egyik fontos csatornája is lehet, egy zene segít felszínre hozni az örömünket, bánatunkat. Csak úgy, mint más művészeti irányzatok (festés, rajzolás, kreatív tevékenyésgek). Sokszor jelenthet vigaszt, figyelemelterelést, „társaságot”, azért tapasztalhattad talán te is azt, hogy a szakítást követően sokkal többet hallgattál zenét, mint korábban.

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)