depresszió
#Lélek

5 tipp a depresszió ellen harcolóknak

2009.08.05.
1 perces olvasási idő

Ha depressziósnak érzed magad, a legjobb, ha teszel valamit ellene. A depresszió a Te közreműködésed nélkül csak lassan múlik el.

Amellett, hogy segítséget kérsz egy orvostól, leírtunk neked 5 dolgot, ami jobb kedvre deríthet.

1. Testmozgás

Sétálj minden nap 15-30 percet gyors tempóban, vagy táncolj, biciklizz, ha azt jobban szereted. A depressziós emberek nem érzik szükségesnek, hogy aktívak legyenek. Ha megszoktad a mindennapi testmozgást, hamar változás következik be a hangulatodban, különösen, ha nem egyedül sportolsz.testmozgás

Emellett egy kis aerobik vagy jóga is segíthet enyhíteni a depressziódat. A légző és meditációs gyakorlatok szintén segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad.

2. Étkezz megfelelően!

A depresszió befolyásolhatja az étvágyadat is. Egyes emberek nem érzik magukat éhesnek, mások pedig túl sokat esznek. Ha a depresszió befolyásolja az étkezésedet, külön oda kell figyelned a táplálkozásodra.

Egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, és legyenek állandó étkezéseid. Még ha nem is vagy éhes, próbálj meg valami könnyűt enni, például egy kevés gyümölcsöt, egy müzliszeletet.

3. Beszélj, írj róla!

Próbálj meghatározni bármilyen szituációt, ami kapcsolatban állhat a depresszióddal. Ha tudod, mi az, ami miatt szomorú vagy, beszélj róla egy jóbaráttal. A beszélgetés a negatív érzelmek enyhítésének egy nagyon jó módja, főleg ha megértő partnerről van szó. Ha nincs, akinek kiöntsd a szíved, az írás is segíthet. Ha kiírod magadból a dolgokat, az sokkal jobb, mintha magadban tartanád.

Amint kiszellőzteted ezeket a gondolatokat és érzelmeket, fordítsd a figyelmed valami pozitív felé. Kérj segítséget, ha szükséged van rá. A depresszió enyhítésében segíthet, ha például barátok vesznek körül.

4. Fejezd ki magad!

Amennyiben megdolgoztatod a fantáziádat (festés, rajzolás, firkálás, varrás, írás, táncolás, zeneírás), pozitív érzelmeket is felszabadíthatsz vele. Szakíts időt a barátaidra, vagy egy háziállatra, vagy csinálj valami olyat, ami kedvedre való. Keress valami vicceset: például egy vígjátékot. A nevetés segít enyhíteni a rossz hangulatot.

5. Nézd a dolgok pozitív oldalát!

A depresszió befolyásolja az emberek gondolatait, mindent negatív, reménytelen, lehangoló színben tűntetve fel. Ha a depresszió miatt mindig csak a negatívumokat veszed észre, tegyél egy próbát és találd meg a jó dolgokat az életben! Vedd számba az erősségeidet, az adottságaidat.

A depresszióból való kigyógyuláshoz időre lesz szükséged.

(Sz.L.)