depresszió
#Lélek

Hogyan lendüljek túl a problémámon?

2020.01.26.
1 perces olvasási idő

Biztosan átélted már, hogy amikor le vagy törve, semmihez sincs igazán kedved. Nem megy a tanulás, nem érdekel igazán semmi és legszívesebben csak az ágyon gubbasztanál a problémákon rágódva.

Hogyan lehetsz egy kicsit vidámabb? Hogyan lehet a lelki terhen egy kicsit könnyíteni? Lássunk néhány tippet, hogyan lehet jobb passzba kerülni!

1. Minden rosszban van valami jó

Ez hallatszik a legnagyobb közhelynek, amikor éppen a világfájdalommal küzdesz, de attól még lehet igaz. A problémádat próbáld meg egy másik oldalról megközelíteni! Ez első próbálkozásra nehéz lesz, akár papírra is vetheted, és egy kicsit hidegebb fejjel kell gondolkozni hozzá. Mondjuk, hogy éppen szakításon vagy túl. Pozitív oldala, hogy most (1) megismerhetsz új embereket, (2) nem kell alkalmazkodod senkihez sem, (3) felszabadul némi szabadidőd, (4) lehetőséged van megtalálni azt a valakit, aki a leginkább hozzád illik. Egyrészt valóban nagyon fájdalmas, hogy ezt az időt már nem vele töltöd el, érthető, ha el vagy kenődve, de új lehetőségek tárulnak eléd.

2. Foglald le magad

Festés, gyöngyfűzés, lógás a haverokkal, biliárdozás, végeláthatatlan pizsamaparti a barátokkal… csak néhány példa arra, hogy foglalkozz valamivel, ami boldoggá tesz. Bármi, ami számodra fontos és örömet okoz, vágj bele!

3. Mondd el

Nem vagy egyedül. Beszélj róla a barátaiddal, biztosan megértik a problémáidat! Sőt, az is lehet, hogy ők is átéltek valami hasonlót és még segíteni is tudnak abban, hogy ők hogyan élték meg, mikor és hogyan nyugodtak meg. Az nem megoldás, ha jó mélyen eltemetjük a gondokat. Attól az még nincs megoldva, csak gyűlik a sok sérelem és egyszer ki fog borulni minden. Beszélj róla, megéri!

4. Kérj segítséget

Nem szégyen segítséget kérni. Kétségtelenül nehéz dolog, mert olyan, mintha ezzel elismernénk, hogy gyengék vagyunk. Ha segítséget kérsz, csak annyit jelent, hogy elég bátor vagy szembenézni a problémákkal, hogy meg szeretnéd oldani, de még nincs meg hozzá az az eszköz, amivel ez menne. Ha szüleidtől, tanáraidtól vagy más ismerős felnőttől nem tudsz segítséget kérni, akkor a KamaszPanaszon kérdezhetsz szakértőket, vagy a közeli nevelési tanácsadóban is fordulhatsz pszichológushoz ingyenes segítségért.

Ne felejtsd el: nem vagy egyedül!

(Börcsök Gyöngyi)