pók
#Lélek

Pókiszony - Hogyan tudnám leküzdeni?

2023.02.28.
1 perces olvasási idő

Nagyon félek, és egyben undorodom a pókoktól. Ha meglátok egyet a szobámban, meg se merek mozdulni. Mit tegyek, hogy ne féljek ennyire tőlük? Lehet egyáltalán ez ellen valamit tenni? Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Már hogyne lehetne tenni valamit a félelmed ellen! Elsősorban azonban a te döntésedre van szükség, hogy szembenézzhess a félelmeddel és leküzdd azt. Első lépésnek mindenképpen jó, hogy szeretnéd megpróbálni. Kis lépésenként javaslom, hogy próbálj szembenézni a pókokkal.

Próbálhatsz közeledni hozzájuk, de mindig csak annyira, amennyire úgy érzed, még elbírod viselni. Ismerkedj a pókokkal, olvass róluk, próbáld kirakni őket a lakásból, ha találsz egyet (nem kell megfognod, nem az a cél) akár szerezz valami pókos tárgyat magadnak (dísztárgyat, pólót, ékszert, már ha nem zavar nagyon).

Az a cél, hogy úgy érezd, nem érint meg mélyebben egy pók jelenléte. Gondold végig, mit jelentenek számodra a pókok, mely tulajdonságuk az, ami félelmet kelt benned? Pl. sok lába van, ronda, hálót sző, bármikor felbukkanhat a szobádban, stb. Mi lehet ennek a félelemnek a hátterében? Amennyiben úgy érzed, hogy nagyon zavar, egyedül nem tudod leküzdeni a félelmedet és szeretnéd szakember segítségét igénybe venni, fordulj bátran pszichológushoz, hogy együtt rájöjjetek, hogy mi rejtőzhet a félelmed hátterében és megoldjátok a problémát.

(KamaszPanasz - Pyreschitz Anna, pszichológus)