tanul
#Lélek

Tüntesd el a zsúfoltságot az életedből!

2014.10.07.
2 perces olvasási idő

Ha tényleg meg akarod szüntetni az életedben a zsúfoltságot, érdemes néhány tanácsot megfogadnod. Könnyen megtanulhatod, hogyan szabadulj meg mindattól a zűrzavartól, ami miatt nem tudod élvezni az életet. Kevesebb tárgy birtokában kevesebb dolgot kell majd megtisztítanod vagy elrendezned, és több pénzed is marad, ha nem veszel olyan dolgokat, amikre nincs is szükséged.

Bizonyára sok lakás tele van fölösleges dolgokkal, amiket nem is használnak vagy még csak nem is kedvelnek az ott élők – általában csupán senkinek sincs bátorsága elkezdeni a rendrakást és Tüntesd el a zsúfoltságot az életedből!megszabadulni a fölös cuccoktól. Ha eltávolítod ezeket a haszontalan dolgokat a környezetedből, több tered lesz majd élni és szórakozni – tehát kezdd el rendbe tenni az életedet, ha boldogabb és nyugodtabb akarsz lenni!

Rakj rendet az asztalodon!

Az egyik legfontosabb feladatod a zsúfoltság megszüntetésének érdekében az, hogy rendet raksz az íróasztalodon. Ha sokat tanulsz az íróasztalodnál ülve, akkor mindenképp rendet kell tartanod ahhoz, hogy hatékony legyél. Tüntesd el a cetliket, régi újságokat és mindent, aminek nincs helye az asztalodon. Tárold a cuccokat inkább irattartókban és élvezd az így nyert plusz teret!

Tegyél rendet a szekrényedben!

Talán elsőre bonyolultnak tűnhet a dolog, de a ruhásszekrényedben rendnek kell lennie ahhoz, hogy ne legyen olyan zsúfolt az életed. Azaz szabadulj meg az összes olyan ruhádtól, amiket már nem hordasz, nem jó rád vagy sérült!

Rendezd el a fiókjaidat!

Ha sosem találod meg azt, amit keresel, akkor épp itt az ideje, hogy rendet tegyél a fiókjaidban és kiselejtezd belőlük az összes felesleges holmit. Dobj ki mindent, ami törött, sérült, vagy lejárt és ajándékozd el azokat a holmikat, amikre nincs szükséged! Felesleges öt tűzőgép, szóval mire vársz? Valakinek biztosan jól jönne. Kezdd el az ajándékozást!

Válogasd át a papírjaidat!

Gyűjtsd össze a házban hányódó papírjaidat és válogasd szét őket. Nézd át mindegyiket, hogy melyik az, ami még aktuális, és melyiket lehet már kidobni. A lejárt újságokat nem kell tovább őrizgetned. Légy úrrá a zűrzavaron azáltal, hogy elrendezed a papírjaidat és dokumentumaidat – így legközelebb könnyedén megtalálhatsz bármit, ha amit keresel!

Vesd be a 4-doboz módszert!

Ha éppen rendet teszel valahol, vigyél 4 dobozt a pakoláshoz: a „szemét”, „ajándék”, „marad” és „máshová” címszó alatt. Aztán rendrakás közben minden dolgot tegyél a dobozok egyikébe: így máris pontosabb képet tudsz majd alkotni arról, hogy miket kellene megtartani, áthelyezni, elajándékozni vagy kidobni.

Sorra minden szobát!

Ha szobáról szobára haladsz a rendrakással, hamarosan az egész házból és az életedből is eltüntetheted a zsúfoltságot. Azokat a dolgokat, amiknek nincs helye a házatokban, ajándékozd el vagy egyszerűen csak selejtezd ki. Ami már nem tetszik, törött, vagy nem érzed hozzád illőnek, az feleslegessé válik egy rendezett házban.

Készíts listát!

Ha már eldöntötted, hogy eljött aaz idő az életed rendbe hozatalának, kezdd azzal, hogy összeírsz egy listát, ami tartalmazza a teendőidet: hol kell még rendet tenned, hol kell még megszüntetned a zsúfoltságot. Ezeknek a leírásával letisztázhatod magadban, hogy miket kell megtartanod, mik tetszenek, mire van szükséged - és miket kell már kiselejtezned.

Nem mindig egyszerű rendet tenni a házadban és az életedben, de ez kell ahhoz, hogy jobban érezd magadat és produktívabb legyél. Szóval hajrá: vess véget a zűrzavarnak!

(B.Cs.)