rossz jegy
#Suli, munka

Tippek az őszi szünetre, ha rosszak a jegyeid

2016.10.31.
2 perces olvasási idő

A legrosszabb dolgok egyike, amikor minden igyekezeted ellenére kudarcot vallasz. Hiába tanulsz órákon át, mégis rosszak a jegyeid? Lehet, hogy valamit nem jól csinálsz. Ideje felülvizsgálni a tanulási szokásaidat, s az eredmény biztosan nem marad el! Készülj fel a szünetben, és bizonyítsd be, hogy meg tudod csinálni!

A legfontosabb ebben a helyzetben, hogy ne késlekedj. Ne üldögélj összeroskadva, magad elé bámulva, keseregve. Ismerd fel, hogy igenis segítségre van szükséged, mégpedig mielőbb. Minél hamarabb nézel szembe a problémával, annál hamarabb találhatsz rá a megoldásra és általa az eredményre.

Ne szégyellj segítséget kérni!

Hiába tanulsz szorgalmasan, mégis gyengék a jegyeid – változtass a megszokott rutinon. Változást hoz, ha nem egyedül kezdesz neki a tanulásnak. Legyen az barát, osztálytárs, az iskolai tanárod vagy éppen egy magántanár, akivel átnézitek az anyagot, s a dolgok máris új formát öltenek. Ráadásképpen nézz utána alaposabban is a témának, vagy keress tippeket, hogyan lehet hatékonyabbá tenni az egyéni tanulást.

Találj egy tanulásra alkalmas, nyugodt helyet!

Órákig a könyv fölött görnyedni a konyhaasztalon, miközben a családtagjaid végzik körülötted a dolgukat, esetleg a tévé előtt olvasgatni a tankönyvet, nem éppen szerencsés választás. Keress egy csendesebb zugot, a családtól némileg elszeparálva.

Fontos, hogy legyen ott elegendő fény, megfelelő hőmérséklet, ne zavarjon senki munka közben, s kényelmesen érezd magad. Rendszeresen ide vonulj vissza a feladataidat elvégezni, s meglátod, a házi feladatok nem íródnak órákig, hanem egy-kettőre elkészülnek.

Hogy a tanulás hatékony legyen

Nem az a lényeg, hogy hol vagy hogy kivel tanulsz, ha nem azt, és nem úgy tanulod, ahogy kellene. Hogy a tanulásodnak eredménye is legyen:

  • Nézd át a tankönyveket!
  • Nézd át az órán írott jegyzeteket!
  • Tanulás közben célravezető újabb jegyzeteket készíteni!
  • Bizonyos segédeszközök segítségedre lehetnek, használd is őket (pl. térkép, különféle algebrai táblázatok, vonalzó stb.)!
  • Próbálj választ adni az összefoglaló feladatokra! Keress a neten szintfelmérő teszteket!
  • Vedd sorra a leckével kapcsolatos dolgokat, gondolataidat!
  • Írj fogalmazásokat, témaösszegző esszéket, ha tudod, hogy dolgozat közeleg!
  • Az iskolai szünetekben hozd be a lemaradásaidat, zárkózz fel!

Tanulj a hibáidból!

Ha a tanulásba fektetett megsokszorozott energia ellenére is gyengén teljesítesz, meg kell találnod a rossz teljesítmény forrását. Nézd át a dolgozataidat: hol hibáztál, vannak-e konkrét feladattípusok (pl. feleletválasztós), amiket rendre elrontasz. Olvasd végig a fogalmazásaidat, világosan, érthetően fogalmazol-e, vagy esetleg az írásod dinamikája vész el menet közben? Beszélj a tanároddal, kérd ki a véleményét, szerinte miben kellene változtatnod.

Rossz jegyet bárki kaphat. Nem esik jól, de ráirányítja a figyelmet az esetleges hiányosságokra. Áss a hibáid mélyére, és gondosan távolítsd el a problémák forrásait.

Jó munkát!

(O.K.T.)