suli
#Suli, munka

Miért ne pánikolj, ha rossz jegyet kapsz?

2023.10.16.
1 perces olvasási idő

Bizonyos helyzetekben katasztrófának is tűnhet egy-egy rossz osztályzat bezsebelése. Aggódhatsz, hogy a félévi jegyeidet befolyásolhatja vagy, hogy megbukhatsz a tantárgyból. De nem mindig olyan rossz a helyzet, mint amilyennek tűnik.

Ha túl sokat aggódsz egy rossz jegyed miatt, azzal befolyásolhatod a többi órán nyújtott teljesítményedet is, tehát ne veszítsd el a fejed. Íme, néhány érv, hogy miért ne borulj ki, ha rossz jegyet kapsz.

1. A fejlődés lehetősége

Ne pánikolj! Igazság szerint van egy jó oldala is a rossz jegynek – elkezdhetsz fejlődni. Most már tisztában vagy a gyengeségeddel és elkezdhetsz dolgozni rajta. Kérdezd meg a tanárod, hogyan javíthatsz a jegyeiden és a teljesítményeden.

2. Szabadnap

Még a legjobb diákoknak is jár néha egy szabadnap és a rossz jegyed lehet, hogy csak a fáradtságodnak volt betudható. Próbálj rájönni, hogy ez volt-e az oka a rossz teljesítményednek, vagy, hogy kell-e egyáltalán ezen gondolkodnod. Ha ez csak egyszeri alkalom volt, akkor ne feltételezd, hogy meg fogsz bukni! Különben sincsenek sokan, akik mindig csak jó jegyeket kapnak.

3. A tanárok segíthetnek

A tanárok azért vannak, hogy segítsenek, tehát beszéld meg velük az eredményed és az aggodalmaidat, ha felmerültek a tárggyal kapcsolatban, vagy ha valamilyen probléma befolyásolta a rossz jegyet. Hidd el, nem akarják, hogy rosszul teljesíts, és megtesznek majd mindent, amit csak tudnak, hogy segíthessenek. Kérd segítségüket, hogy felismerhesd gyenge pontjaid, ajánljanak extra olvasmányokat vagy adjanak plusz feladatokat.

4. Egy a sok közül

Egy rossz jegy valószínűleg nem fog sok problémát okozni, ha egyébként jól teljesítesz a tanév során. A végső jegy úgyis az összes jegy átlagából lesz meghatározva. Ha becsúszik egy rossz jegy a többi jó közé, akkor nem kell aggódnod.

5. Keresd meg az okát

Volt bármilyen külső tényező, mely befolyásolta a végeredményt? Lehet, hogy egészségügyi problémáid voltak, éppen költöztetek, vagy családi gondjaid voltak. Ha van olyan ok, amiről nem te tehetsz és befolyásolta a jegyedet, jelezd a tanárodnak: minden bizonnyal számításba veszi.

6. Tanulj okosabban

Tedd fel magadnak őszintén a kérdést, hogy a te hibád volt-e, hogy rosszul teljesítettél. Inkább a szórakozásra koncentráltál, vagy az utolsó pillanatig halogattad a feladataidat? A legtöbben nem teljesítenek jól nyomás alatt, éppen ezért jobb, ha időben hozzálátsz a feladataidhoz, hogy ne kelljen a végén rohanásban befejezned. Változtass tanulási szokásaidon!

7. Képesség

Fontos, hogy minden tőled telhetőt megtegyél a jó jegy megszerzése érdekében. Néhányan a legsikeresebb emberek közül sem voltak az iskola legjobbjai, nem mindenki akadémikus alkat. Lehet, hogy nagyobb sikered lenne más területen.

Egy rossz jegy nem a világ vége, lehet rajta javítani is. Viszont akkor, ha gyakran teljesítesz rosszul, tenned kell ellene! Fontold meg, hogyan tudnál fejlődni, vagy azt, hogy a neked megfelelő szakon tanulsz-e.

(KamaszPanasz - Gy.Z.)