agydopping
#Suli, munka

Kávé, energiaital vagy tabletta: Dr. Zacher Gábor véleménye az agyserkentőkről

2015.11.11.
2 perces olvasási idő

Egyre több iskolás használ energiabombát, valamilyen agyserkentőt, hogy bírják a tanulással járó megpróbáltatásokat. A mérték a lényeg - hangsúlyozza a Kamaszpanasz által megkérdezett Dr. Zacher Gábor, toxikológus.

Te mit használsz, ha túl nehezen megy a tanulás, sok a lecke, már-már nehezen elviselhető az iskolai iram? Iszol egy energiaitalt, bekapsz pár kocka csokoládét vagy az erős feketére esküszöl? És mi történik azután, hogy használod? Marad a stressz vagy új erőre kapsz, és meg sem állsz a tananyag végéig?

Sokan használnak különböző energiaitalokat vagy koffeintartalmú, esetleg egyéb hatóanyagú teljesítményfokozó tablettákat. A lányok leginkább tablettákhoz nyúlnak, a fiúk pedig az energiaitalokra esküsznek. Ezek a pótszerek is segíthetnek ébren maradni, mellékhatásként azonban gyakran okoznak fokozott érzékenységet, idegességet. Ezek mellett fejfájás és szapora szívverés is kialakulhat.agydopping

Az ausztrál Varsity Egyetem tanulóinak stressz-szintje jóval meghaladja a lakossági átlagot. A hallgatók 80 százaléka küzd pszichés problémákkal, ötödük komoly mentális betegségektől is szenved. Mi a megoldás? A könnyebb utat választják. Az egyetemi diákok 25 százaléka él az agyi stimulánsok nyújtotta előnyökkel.

Ki mint veti ágyát…

A tananyag megnövekedett mennyiségéről, a követelményszint folyamatos emelkedéséről panaszkodnak az általunk megkérdezett tanulók. A legtöbben energiaitallal indítják a napot, majd napközben koffeintartalmú üdítőket isznak, vagy gépi kávét öntenek magukba, ebből akár többet is fogyasztanak. Volt olyan lány, aki tablettákat használ, többen hozták fel példaként az „R-vitamin” néven is ismert szert, de akadt olyan fiú, aki a táplálékkiegészítő boltokban beszerezhető teljesítményfokozókra esküszik. Az egyik fiatal erre rávágott egy másik ismert agyserkentőt is, bár ő a gyógynövényboltból szerzi be: ginkgo biloba a neve. Arra a kérdésemre, hogy ismerik-e ezeknek a szereknek a mellékhatásait, nem igazán tudtak választ adni.

Napi egy energiaital nem a világvége, bár…

Zacher Gábor, toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője rendszeresen tart tájékoztató órákat, kötetlen beszélgetéseket az iskolákban. Ezeken a találkozókon is elmondja, hogy egy szó a kulcsa mindennek: az, hogy megváltozol! A különböző szerek használata megváltoztat, más leszel, mint azelőtt. Ezt mindig szem előtt kell tartani. Tegyük hozzá, legtöbbször nem a kívánt irányba változnak a fiatalok, tehát nem lesznek kipihentek, hacsak nem dőlnek le egy órára, vagy nem lesznek kitartóbbak, mert megfájdul a fejük vagy a hasuk és abbamarad a tanulás.

Az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital-mennyiség széles határok között mozog a fiataloknál, fejenként két decilitertől a három literig terjedő mennyiségekre is akadt már példa. Zacher Gábor azt mondja, egy dobozzal ebből az italból nem a világvége, de figyeljünk arra is, ittunk-e aznap kávét, üdítőt vagy más teljesítményfokozó szert. A mérték a lényeg – tette hozzá.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

suli