válság
#Lélek

Családi pénzügyi válság

2014.09.27.
1 perces olvasási idő

Gazdasági válság: szinte már a csapból is ez folyik. De sajnos a hírek igazak. Nagyon rövid időn belül komolyan összébb kell húzni a cipzárt a pénztárcánkon, mert hamarosan érezhető lesz következménye a folyamatnak. Azonban nem kell mély letargiába esni, tégy meg mindent, hogy a lehető legjobban kerülj ki a szorult helyzetből!

Az USA-ban már 2006 óta „várt” recesszió már hazánkat is elérte. A recesszió pénzügyi válságot jelent és hazánkban is számos családot érint. A közül a számtalan család közül a tiéd is csak egy, ami megsínyli az amerikai ingatlanpiac összeomlását. Persze ennek részleteiről folyamatosan információhoz jutunk.

Mi van a lelki hátterével?

Azokkal az emberekkel akiknek nemcsak anyagi ügyeik, hanem magánéletük krízisével is meg kell küzdenie. Arra nem adnak segélyt, vagy kölcsönt azt nekünk magunknak kell megoldanunk. Gondolom téged is nyugtalanít, ha válsága szüleidnek fő a fejük az egyre „rémisztőbb” hírek miatt. Lelki egyensúlyunkban nagyon sokat számít környezetünké is, és ha a családban valamilyen probléma támad, az számunkra is elkeserítővé válik.

Mit tehetsz kamasz létedre?

Például lemondhatsz bizonyos dolgokról, amivel ha kicsivel is, de hozzájárulsz szüleid könnyebb boldogulásához. Ilyen például a pénteki meki, vagy a hétvégi mozi. Helyettük válassz valamilyen elfoglaltságot a szabadban, így két legyet ütsz egy csapásra, nem csak ingyen van, de még friss levegőn is vagy egy kicsit.

Nagyon sok háztartásban pénzkidobást jelent a fölöslegesen égve hagyott lámpa, vagy például a fogmosás közben el nem zárt csap. Az energia is nagyon drága és lehet hogy nem tűnik olyan nagy dolognak, hogy 2 perccel tovább marad égve a lámpa, de sok kicsi sokra megy.

Ha családod anyagi helyzete nem túl fényes, akkor lehetőleg ne most kérj laptopot vagy új mobilt, inkább válassz olcsóbb ajándékokat, amik nem terhelik túl szüleid pénztárcáját. Ha zavar, hogy életed nem a megszokott kerékvágásban zajlik, de a szüleidnek nincs lehetősége, hogy megvegye azt amire vágysz, teremtsd meg magadnak! Ha betöltötted a 16-ot lehetőséged nyílik belekóstolni a nagybetűs életbe, hiszen már munkát vállalhatsz.

A munka nagy felelősséggel, sok fáradozással és általában kevés pénzzel jár. De azért a jó érzéstért, amikor a saját magad által megkeresett pénzedet megkapod már megéri. Ráadásul ha még arra is költheted amire szeretnéd!

Fontos tehát, hogy ne ess kétségbe (még akkor sem, ha nem vagy tizenhat), hanem találj ésszerű megoldást a problémádra!

(Sz.D.L.)