bébiszitter
#Lélek

Bébiszittelési alapok – 1. rész

2014.07.03.
2 perces olvasási idő

Talán mindig is bébiszitterkedtél, és az öcsikédtől kezdve a szomszéd gyerekekig mindenkire vigyáztál már. Talán csak az első munkád a gyerekfelügyelet. Bárhogy is csöppentél bele, legyél új vagy régi „harcos”, a bébiszittelés jó módja a gyerekekkel való időtöltésnek és a pénzkeresésnek.

A bébiszitterkedéshez elengedhetelen a felelősség. Bármilyen régóta is csinálod, felelős leszel egy gyerekért, vagy akár többért is. Nem csak a vidámságukról kell gondoskodnod, hanem arról is, hogy valóban biztonságban legyenek.

Az első szabály, hogy légy mindig résen, és tudd, hogy mi a teendőd vészhelyzet esetén. A legtöbb bébiszittelős munka laza, de sosem tudhatod, hogy mi történik valami baj. Hapedig bekövetkezik a vészhelyzet, tudnod kell, hogy hogyan kezeld. Tudnod kell, hogy milyen számokat kell hívnod, ismerned kell az alapvető életmentési szabályokat. Emellett nem árt tisztában lenni például a tűzvédelmi szabályokkal és az újraélesztési technikákkal.babysitter

Fontos telefonszámok

Jegyezd meg vészhelyzet esetére az alábbi telefonszámokat!

  • A helyi segélyhívó számokat – 112 az általános segélyhívó szám, illetve
  • 104 a mentőké,
  • a tűzoltók számát (105)
  • a rendőrség számát (107)

Emellett kérd el a szülőktől az alábbi számokat!

  • a mobiltelefonjuk számát, valamint annak a helynek a számát, ahol tartózkodni fognak
  • néhány megbízható szomszéd telefonszámát
  • közeli rokonok vagy jó barátok számát
  • a gyermek(ek) doktorának a számát

Kérdezd meg a szülőket, hogy melyik számot hívd legelőször, de persze ha komoly egészségügyi vészhelyzet áll elő, akkor mindenképpen a mentőket hívd. Ha egy kicsit kevésbé vészes a szituáció, például csak egy kisebb vágásról, karcolásról van szó, akkor hívd először a szülőket, majd a gyermek orvosát.

Orvosi információk

Tisztában kell lenned a gyermek egészségét érintő kérdésekkel

• Szed a gyermek valamilyen gyógyszert? Ha igen, mikor kell beszednie és mennyit, illetve van-e valamilyen külső jele annak, ha probléma van?
• Asztmás a gyerek? Ha igen, mit kell csinálnod, hogy kontrolláld?
• Allergiás a gyerek? Ha igen, akkor mire? És mit kell tenned, hogy kontrolláld?

Így például, ha tudod, hogy a gyerek allergiás a méhcsípésre, akkor tudnod kell, hogy hol tartják a szülők azokat a szereket, melyeket ilyen esetben használnak.

Ha van bármilyen olyan tényező, ami miatt nem tudod vállalni a teljes felelősséget, akkor ne vállald el a munkát.

Tűzvédelem

Kérd meg a szülőket, hogy írják le neked a teljes címüket, mert baj esetén fontos lehet: kevés, ha a tűzoltóknak azt mondod, hogy „a sárga ház”. Kérd meg a szülőket, hogy mutassák meg a hézban felszerelt tűzjelzőket és a kijáratokat!

Tegyél el a gyerekek közeléből minden tűzveszélyes vagy tűzkeltő tárgyat, eszközt, ha a szülők még nem tették meg. Érdemes még érdeklődni arról, hogy hol tartják a poroltókat, illetve jó tudnod, hogy hogyan is kell azt használni.

Életmentő technikák

Hasznos részt venni egy életmentő tanfolyamon, ami az alapvető dolgokat megtanítja, beleértve az újraélesztést, lélegeztetést, sebkezelést, és így tovább. Nemcsak azért, mert ezzel sokkal tapasztaltabb leszel, de a szülők is szeretik, ha a bébiszitter is ért az ilyen dolgokhoz.

A közeli kórházak, segélyszervezetek is gyakran tartanak ilyen tanfolyamokat, de a legtöbb középiskolában is van lehetőség arra, hogy részt vegyél rajta. Persze mindenképpen beszéld ezt át a szüleiddel, hiszen sok időre és tényleges elhatározásra is szükséged lesz ahhoz, hogy rendesen elvégezd a tanfolyamot.

folytatjuk.

(Gy.A.)