bébiszitter
#Lélek

Bébiszitter leszek: Biztonságban a medencében

2010.07.31.
2 perces olvasási idő

Nos, tegyük fel, hogy a ház ahol felügyelsz, rendelkezik egy medencével. Az első gondolatod biztos az, hogy nyár idején nincs is jobb időtöltés a gyerekeknek, mint a medencében játszani! De a medencék legyenek csecsemő méretűek, vagy úszómedencék, rengeteg veszélyt hordoznak magukkal! Ebben a cikkükben pár hasznos tanácsot szeretnék adni, a medencés felügyelettel kapcsolatban!

Amit tudnod kell a medencés házaknál történő felügyeletről

• Ha a családnak medencéje van a legfontosabb, hogy mindig tudd, a gyerek pontosan hol van!
• Minden ajtót és kaput ellenőrizz le, amely a medencéhez vezet, hogy megfelelően be vannak-e zárva!
• Állíts fel medencei szabályokat és büntetéseket! pl. Nincs rohangálás a medence körül, ha mégis 10 percig nem mehet a medencébe.
• Soha ne hagyd felügyelet nélkül a gyereket a medence körül, még egy másodpercre sem!
• Soha ne engedd a gyereket a medencébe a szülők beleegyezése nélkül!

A szülőktől függ, hogy megtanították-e a gyereknek, hogy hogyan kell helyesen viselkedni a medencében és a medence körül. Azonban mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek képesek nagyon gyorsan elfelejteni dolgokat, ha játékról van szó. Szóval kezedben kell tartanod az irányítást, hogy elkerüld a baleseteket!

Mindig felügyeljük a gyerekeket a medence körül!

1-es számú szabály: Soha ne hagyd a gyerekeket egyedül! Még ha jól is tud úszni, akkor is történhet valami, így a legjobb úszók is belefulladhatnak. Nem engedheted meg magadnak, hogy megzavarjanak. Ha csak egy pillanatra is leveszed a szemed a fürdőző gyerekről, az elegendő egy esetleges baleset bekövetkezéséhez.

A házban lévő medencék még rizikósabbak, ugyanis a gyerekek sokkal könnyebben hozzáférhetnek. Így itt is igaz, hogy mindig tudd, hol vannak a gyerekek és ellenőrizd le az ajtókat is melyek a medencéhez vezetnek!

Ha a medencéhez mentek, mindig vidd magaddal a mobil telefonod, a gyorstárcsázó menüjébe pedig írd be a 112-t vagy a helyi segélyszolgálat számát. Így, ha vészhelyzet van, fontos perceket spórolhatsz meg!

Amikor a családnak medencéje és tipegős gyermeke van, a felügyelet duplán igaz! Ne csak a medence szélén figyeljünk a picire, hanem bent is! Sajnos már többször megtörtént, hogy a pici kitipegett a medencéhez és beleesett.

Állíts fel medencés szabályokat!

A biztonság, a szülők, a fizetésed és a te nyugalmad érdekében állíts fel szabályokat a medence körül és győződj meg róla, hogy gyerekek betartják azokat! Még akkor is, ha a gyerekek szülei kicsit engedékenyebbek a medence körül, közöld velük, hogyha a te felügyeleted alatt vannak, a szabályok megváltoznak!

A következő szabályok udvari és nyilvános medencékre egyaránt vonatkoznak:
• Ne rohangáljanak a medence körül és végképp ne lökdössék egymást!
• Ne búvárkodjanak, vagy csak az erre kijelölt helyen!
• Azonnal jöjjenek ki a vízből, ha az időjárás rosszra fordul, különösen ha villámlik!
• Légy kapcsolatban egy életmentővel, vagy egy másik szülővel, hogy még a mentők előtt tudj cselekedni, ha baj van!
• Az idősebb gyerekek példát mutathatnak a fiatalabbaknak!

A kisebb gyerekeknél elég csak emlékeztetni őket a szabályokra és betartatni velük, valószínűleg ha erélyesebben szólsz rájuk, be fogják tartani! Azonban, ha már iskoláskorú a gyerek, akkor nehezebb kordában tartani. Ilyenkor mindig mondd el, hogy mi miért van. Például nem rohangálunk a medence körül, mert könnyen megcsúszhatsz, és beütheted a fejedet!

(Cs.B.)