bébiszitter
#Lélek

Gyermekfelügyelet – telefonszámok, amiket érdemes tudni

2010.07.29.
1 perces olvasási idő

Bébiszitternek lenni felelős feladat, éppen ezért nem árt tudni, hogy hogyan, mikor és hol tudsz segítséget kérni. Természetesen, ha a kicsi Bence dührohamot kap, ha nem hagyod hogy magáévá tegye a gigaméretű nutellát, akkor azt tudod kezelni. Ám ha eszik egy kicsit, és kiderül, hogy a szegény gyerek mogyoróallergiás akkor már nagyobb bajban vagy.

Kit hívj elsőként?

Természetesen ilyenkor legszívesebben azonnal a szülőt hívnád fel, ám különböző szülők különböző dolgokat várnak el, tehát jobb, ha már a legelején tisztázzátok ezeket.

Persze az "először-a-szülőt-értesítsd" szabályt is fel lehet rúgni esetenként. Tehát ha egyszer egy valós vészhelyzetben találod magadat, amikor a másodpercek is számítanak – például a gyermek súlyosan megsérül, nem lélegzik vagy nem reagál, akkor mindenképpen a mentőket értesítsd először, és csak utána a szülőket. Persze nyugodt lehetsz, hiszen a bébiszitterkedés során ritkán találkozol ilyen esetekkel, de mindig jó felkészülni a legrosszabbra.

Hogyan értesítsd a szülőket?

Mielőtt a szülők elmennek, kérd el mindkettőjük mobilszámát, illetve annak a helynek az akár mobil- vagy akár vezetékes számát, ahova mennek. Tényleg ne csak a hely nevét kérd el, légy alapos és tégy meg mindent a lehetséges baj legjobb, leggyorsabb kezelésének érdekében.

Telefonszámok vészhelyzet esetére

A legjobb, ha megkéred a szülőket, hogy ragasszák egy cetlire a hűtőre, vagy a telefon mellé a legfontosabb telefonszámokat. Persze mindenképpen ismered a 104-et, a mentők számát, illetve a 112-őt, az általános segélyhívó számot. Természetesen sok hasznos számot érdemes még tudnod, csak úgy, mint a gyermek orvosának a számát, pár szomszéd számát, vagy valamilyen közeli családtag, vagy közelben élő kedves barát számát, aki tud segíteni, amíg a szülők megérkeznek.

Ha vészhelyzet lép fel, akkor legyél nyugodt, mert nem a te hibád és nem a te képességidet értékeli. A legjobb dolog, amit tehetsz, az a segítséghívás. A szülők is tisztában vannak azzal, hogy ha a gyermeküket huzamosabb ideig otthon hagyják, akkor előfordulhatnak balesetek.

(Gy.A., kidshealth.com)