karácsony
#Lélek

Túl anyagiasak az ünnepek? Változtass!

2009.12.20.
4 perces olvasási idő

Nagyon sok ember stresszeli magát az ünnepek alatti ajándékozás miatt. Még a gazdaság romlása előtt is, sok tini úgy érezte, az ünnepek túl anyagiasak és már inkább szólnak az ajándékokról, mint az érzésekről és a hangulatról.

Először is, miért ajándékozzák meg az emberek egymást? Az ünnepi hagyományok összehozzák az embereket, és ilyenkor érezhetjük a család és a közösség hangulatát. Az ajándékok és az ételek, amiket megosztunk, mind a hálát, örömöt és a bőséget fejezik ki.

Néhány generációval ezelőtt az ajándékok valószínűleg sokkal egyszerűbbek és saját készítésűek voltak. Valószínűleg még azok az emberek, akik megengedhették maguknak a drága ajándékokat se töltöttek annyi időt vásárlással, mint mi tesszük manapság. A kultúránkra nagy hatással van a kereskedelem, és az ajándékozás fellendülő iparág lett. Az ünnepnek és hagyományoknak igazi jelentéstartalma teljesen elveszlik, és már csak az ajándékozásról szól az egész.

Nem csak az a nyomás van az embereken, hogy minél több pénzt költsenek és jó ajándékokat vegyenek, de amikor már az ajándékok a mozgatórúgói az ünnepeknek, akkor nagyobb súly jut az ajándékok átvételére is. Könnyen lesznek túl magasak az elvárások a szépen becsomagolt, hatalmas doboz tartalma iránt – és sokan ezért könnyen is lesznek csalódottak, amikor nem a várt ajándékot kapják.

Karácsonyi gyertya

Ha az anyagiasság szempontja beárnyékolja teljesen az ünnepeket, akkor az emberekben üresség és állandó többre vágyás marad. Nem csoda, hogy gyakran halljuk másoktól, hogy ünnepi rosszkedvük van – szomorúak vagy üresnek érzik magukat ahelyett, hogy boldogak és elégedettek lennének.

A reklámok, amiket az ünnepek alatt látunk szintén elősegítik a túl magas elvárásokat. Nagy a nyomás rajtunk: mindenki a tökéletes ajándékot szeretné megvenni, tökéletesen szeretné becsomagolni, tökéletes partyt szeretne tartani, és tökéletesen szeretné együtt tölteni az ünnepeket a tökéletes családjával és barátaival – de a valóságban nehéz ezeknek megfelelni.

Természetesen nem minden ember gondolja, hogy az ünnepek túl anyagiasak lennének. Ezek az emberek az ünnepi hagyományokat helyezik előtérbe, az együtt töltött időt a családdal, barátokkal, és elégedettek azokkal az ajándékokkal, amiket kapnak és adnak.

De ha egy kicsi ürességet érzel az ünnepekkel kapcsolatban, mit tehetsz? Ha vissza szeretnéd kapni az ünnep igazi szellemét, fókuszálj a hagyományokra és az ételre – és az ajándékodnak legyen valamilyen igazi jelentése.

Az ünnepi hagyományok - ajándékba

Sok családban vannak különböző hagyományok, amik minden évben előkerülnek. Kata és családja szentestén először templomba mennek az ünnepi istentiszteletre, majd az este további részét nagynénikéjüknél töltik forró csokoládé és tojáslikőr mellett sztorizva. A dolgozó szobában mesélnek történeteket egymásnak, a karácsonyfa díszének fényében – ez adja meg a karácsonyi hangulat igazi varázsát. Bár Kata szeret ajándékokat kapni és adni is, a családi tradiciók segítenek abban, hogy az ünnepet és ajándékokat egy egészséges perspektívából lássa meg.

A családi vagy baráti hagyományok segíthetnek abban, hogy kiiktassuk az anyagiasságot az ünnepekből és újra igazi értelmet nyerhessen a karácsonyozás. Itt van néhány ötlet ehhez:

- Döntsd el melyik családi hagyományt szereted a legjobban. Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy ezekre nagyobb hangsúlyt fektess? Ha a karácsonyi fényeket szereted a legjobban, gyűljetek össze és gyújtsatok meg mindannyian egy gyertyát. Ha szereted a karácsonyfa kiválasztásának procedúráját, csináljatok belőle egy egész napos programot. Menjetek el egy fakereskedőhöz és közösen válasszátok ki az ünnepi fát.

- Derítsd ki, mit jelent az ünnep másoknak. Beszélgess a nagypapáddal, szüleiddel, nagynénéddel vagy nagybácsikáddal, ők hogyan töltötték az ünnepeket gyermekkorukban. Néhány karácsonyi hagyomány, amiket régen sokan szerettek – például karácsonyi dalok éneklése a szomszédokkal – mára teljesen elkopott. Talán szívesen felelevenítenél ezek közül párat, hogy megoszthasd a karácsony szellemét a családoddal, barátaiddal vagy közösséggel.

- Találj ki új tradíciókat. Ha nincsenek még családi hagyományaitok, akkor sincs késő elkezdeni egyet. Csináljatok együtt olyan tevékenységeket, amiket mindenki szeret (például főzés vagy korcsolyázás).

Segíts másoknak

Sok ember az ünnepek alatt a kevésbé szerencséseknek próbál segíteni. Egy baráti társaság minden évben elmegy a helyi hajléktalan szállóra és a hajléktalan embereket egy felejthetetlen nappal ajándékozzák meg – ahelyett, hogy egymásnak vennének ajándékokat. A felkészülést már a téli szezon elején elkezdik: az ismerősöket megkérdezik, nincs-e olyan régi ruhájuk, felszerelésük amiket már nem használnak, például kabát, bakancs, sál vagy sapka. Ezután a csapat meglátogatja a hajlékatalanokat, hogy átadják nekik a ruhákat – plusz még egy kis extra ajándékot. Ez a program a barátok között még szorosabb kapcsolatot létesít. Úgy érzik, hogy részesei egymás életének egy jelentősségteljes dolog által.

Kicsit elcsépeltnek hangozhat mindez, de csak amíg ki nem próbálod. Egy jótékony dolog segít újraértelmezni az egész ajándékozás fogalmát. Ez az ajándékozóra és elfogadóra tett jó hatás miatt van: azt az érzést kapod meg, hogy tartozol valahová, és új kapcsolatra teszel szert.

Válassz ki egy olyan csoportot, ami hasonló értékrenddel rendelkezik mint te, és hasonlóan is gondolkozik. Ha szereted a gyerekeket, vásárolj olyan gyerekeknek, akik rászorulnak. Ha állatbarát vagy, keresd fel a legközelebbi menhelyet – sok helyen például az alacsonyabb jövedelmű gazdiknak adnak állateledelt és szükség van önkéntesekre is. Ha hiányolsz egy nagyszülőt és idős emberrel szeretnél időt tölteni, segíthetsz egy idősek otthonában. Vagy felhasználhatod bármilyen speciális tudásodat is. Ha jó a kézügyességed, segíthetsz házat építeni vagy felújítani a rászorulók számára.

Jelentéssel bíró ajándékok

Anna szeret egyéni fotóalbumot készíteni minden barátjának. „Tudom, hogy ez sok időt vesz igénybe, de szeretek a barátaimmal ülni, látni ahogy nevetnek és visszaemlékezni a közösen eltöltött vidám pillanatokra,” mondja.

Úgy érzed, hogy az az izgatottság és meglepettség, ami gyermekkorodban megvolt az ajándékok felbontásakor egyre jobban fakul? Mit tehetsz, ha te is úgy érzed, mint nagyon sok ember, hogy igazából megvásárolod a karácsonyt és szeretnéd visszakapni az igazi hangulatot? Itt van néhány ötlet, hogy az ajándékozás megint értelmet nyerhessen:

  • Legyél kreatív. Ez egy nagyon jó módszer arra, hogy kifejezd magad.Tervezd meg az egyéni karácsonyi kártyádat, diszítsd fel az otthonod vagy süss valami finomságot (az ünnepi sütik szintén jók lehetnek ajándékként). Legyen egy megállapodás, hogy csak eredeti és saját kézzel gyártott ajándékok lesznek. Nem tűnik elég kreatívnak? Manapság már az idő ajándéka is többet jelenthet egy boltban vásárolt ajándéknál: babysitter kupon, vagy az autó lemosása. Ezekkel be lehet vágódni a szülőknél.
  • Keress ajándékokat kézműves vásáron. Nagyon sok közösségnek vannak olyan vásárai, ahol megkaphatsz olyan ajándékokat, amik kimutatják a családod és barátaid iránti törődésed. Itt valódi kézzel gyártott ajándékokat kínálnak, amik minden speciális szükségletet kielégítenek.
  • Vásárolj olyan ajándékokat, amiknek sajátos jelentőségük van. Az apukád valószínűleg le lenne nyűgözve, ha egy alaposan utánajárt és szépen lerajzolt családfát adnál neki. A nagymamád örömmel fogadná, ha időt szánnál arra, hogy megtanítsd a számítógép használatára. Vagy a kishúgod talán szívesen megtanulna kötni. Ezekben a feszült napokban az általad nyújtott idő ajándéka sokkal több jelentőséggel bírhat, mint egy drága ajándék.

Természetesen azért nem minden boltban vásárolt ajándék rossz. Egyesek számára a vásárlás nagyon stresszes, de másoknak egyenlő a kényelemmel.

A kulcs az igazi nyugodt és bensőséges karácsonyhoz az, ha megtalálod mi működik nálad a legjobban. Ide tartoznak az ajándékozási szokások és a karácsonyi hagyományok is. Ha átgondolod, hogy mit is jelent számodra a karácsony, csak erre fókuszálsz és nem megy el másra az energiád, akkor elkerülheted azokat a dolgokat, amik miatt eddig stresszeltél.

(KamaszPanasz - Ő.B.)