karácsony
#Lélek

Hogy kezeld helyesen a nagy karácsonyi csalódásokat?

2021.12.25.
2 perces olvasási idő

A karácsony gyakorlatilag egy ünnepi díszbe öltöztetett aknamező - legyen szó akár egy förtelmes karácsonyi ajándékról vagy az elkerülhetetlen családi perpatvarokról. Viszont ezekkel a tippekkel idegeskedés és viták nélkül bonyolíthatod le az ünnepeket! Próbálj meg az alábbi módszerekkel eljárni, ha karácsonykor csalódás ér.

Abszurd ajándékok

Az ajándékozás egy fontos és szép gesztus, még akkor is, ha véletlenül a meglepetésnek szánt dolog teljesen célt téveszt. Mindenképpen tudnod kell, hogyan kezeld a csalódottságodat, amikor kibontod a karácsonyi ajándékokat. Bizonyára neked is van olyan rokonod, akinek fogalma sincs az ízlésedről, így olyasmit vesz, amit garantáltan utálni fogsz. Próbálj egy olyan alkalomra gondolni, amikor hasznos lehet, és tűnj lelkesnek – valamint jövőre javasold az illetőnek, hogy időt és erőfeszítést spórolhat, ha egy vásárlási utalványt ad. A lényeg, hogy semmiképp se mutasd azt, hogy nevetséges vagy ciki, amit kaptál, hiszen mindenki a legjobb szándéka szerint szeretne örömet okozni a meglepetésekkel a másiknak - ezt nem szabad elrontani.

Rémes rokonok

Ha arra kényszerülsz, hogy a karácsonyt azokkal a rokonaiddal töltsd, akiket nem kedvelsz, legalább Karácsonyi csalódásokpróbáld meg fenntartani a békét. Teríts úgy az asztalnél, hogy ne olyasvalaki mellé ülj a vacsoránál, akivel nem jössz ki jól. Próbálj minél több időt másik szobában tölteni, hogy ne kelljen beszélgetnetek. Ha pedig valaki valami vérlázítót mondana, csak állítsd le finoman – ez most nem a veszekedés ideje, csak a többiek napját rontanátok el vele.

Émelyítő ételek

Karácsonykor a szokásosnál jóval több étel kerül az asztalra, de ezek között korántsem biztos, hogy a kedvenc fogásaid is ott vannak. Inkább tegyél sokféle ételt a tányérodra, így ha valamelyik nem ízlene, meghagyhatod azzal a kifogással, hogy már eleget ettél a többiből - így feltünés nélkül kihagyhatod, amit nem szeretsz, de nem gázolsz bele a lelkes háziasszony lelkivilágába sem.

Veszedelmes viták

Nagy családi összejöveteleken a beszélgetés néha átfordulhat egy kissé heves hangvételű csipkelődésbe is. Gonosz dolgokat mondanak és kritizálnak, megfeledkezve arról, hogy ez elvileg a szeretet ünnepe. Próbáld meg az ünnepi koccintás alkalmával elfogyasztott alkoholra fogni, és ne vedd fel az ilyen megjegyzéseket.

Bosszantó boltok

A bevásárlás roppant bosszantó lehet karácsonykor, különösen ha akaratos kisgyerekek is vannak körülötted. Ne stresszeld túl magadat a tökéletes ajándék után rohangálva, elvégre a szándék a fontos. És még egy jó tanács: vásárolj online vagy helyi kisboltokban, hogy elkerüld a nagy tömeget.

Idétlen iskolai ünnepségek

Az iskolai karácsonyi ünnepség sokszor inkább kötelező rituálé, és nem egy ünnepi esemény - kivéve, persze, ha a sulidban nem ugyanaz a program minden évben, hanem egyedi és tényleg emlékezetes. Egyes tanárok elvárják, hogy részt vegyél az iskolai ünnepségeken, akár tetszik, akár nem. Ha tényleg nem tudsz megúszni egy ilyen alkalmat, maradj egy kis időre, az még nem ártott meg senkinek.

Utálatos utazás

Végül, de nem utolsó sorban, ha vonattal vagy esetleg repülővel készülsz utazni karácsonykor, foglald le a jegyeket jóval előre. Így biztosan lesz ülőhelyed, és nem kell egy vagyont költened az utazásra. Ha kocsival mész, számíts nagy forgalomra, nem árt, ha tudsz alternatív útvonalakat és ne felejtsd el a hóláncot, ha havazik.

(B.Zs. , allwomenstalk)