szorongás
#Lélek

Karácsonyi stressz? Így kerüld el!

2014.12.25.
2 perces olvasási idő

Vegyes érzelmekkel várhatjuk a Karácsonyt. Belőled mit hoz ki az ünnep? Idegesen rágod a körmöd, hogy mit vegyél Karácsonyra? Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hogyan mérsékeld a karácsonyi stresszt.

Tombol a karácsonyi ajándékozási láz. Édesanyád nap mind nap megkérdezi, hogy mit főzzön, mivel készüljön, kinek mit vegyetek. Ami először talán kellemes, de idővel egyre nőhet a feszültség. A Karácsony ünnepi volta lassan szertefoszlik, a közös ünneplés helyét a stressz és a feladatok tömkelege váltja fel. Hogyan oszlasd el a karácsonyi stresszt?

Ajándékozás: gyűjts ötleteket!

Állj meg, és pihenj egy kicsit a karácsonyi rohanás közben!A hagyományos ötletbörze lényege, hogy nem számít, hogy milyen agyament, elvetemült vagy unalmasnak tűnő ötleted van, vesd azt papírra. Így lassan-lassan nőni fog a lehetséges ajándékok listája. Többszörös haszna van egy ilyen listának: ha tartod magad hozzá, akkor megkíméled magad a felesleges vásárlástól, és ha több ötleted is van, elteheted őket a következő szülinapig, karácsonyig. Nincs annál kellemesebb, mint amikor igazán személyre szabott meglepetést tudunk átadni és ráadásul nem is kellett rajta gondolkodni, mert az ötlet már megvolt korábban.

Írd össze a feladataidat!

Készíts tennivalóidról listát! Segít rendszerezni az idődet, amikor egyik üzletből a másikba rohangálsz éppen. Ha jól megtervezed az útvonaladat, időt takarítasz meg.

Őrizd meg a nyugalmadat!

Nagy a tömeg, ne lepődj meg, hogy az emberek kissé feszültek. Sajnos szociálpszichológiai tény, hogy a stressz-szintet már az is növeli, ha a kelleténél több ember gyűlik össze egy helyen. Karácsony közeledtével ez elkerülhetetlen, a bevásárlóközpontokban tolonganak az emberek, sokan türelmetlenül lökdösődnek és a pénztár előtti sorokban morgolódnak. Zárd ki őket, nem érdemes a zúgolódást figyelni, mert a stressz-szintedet is növeli. Nyugodtan hallgass zenét, vagy olvass, amíg sorra kerülsz. De ha teheted, akkor inkább kerül el a nagy tömeget.

Segíts a szüleidnek!

A karácsonyi sürgés-forgás óhatatlanul stresszt szül a legtöbb főszakácsnál. Miért? Úgy szeretlek, majd megeszlek – tartja a néphagyomány. A mondás a közös evések lényegét takarja. A karácsonyi menü nem csupán egy szokásos eszem-iszom, hanem egyúttal a szeretetünk kifejezése is. A szakácsok többsége pedig izgul, mert tökéletes ünnepi menüt, szeretetének tökéletes zálogát akarja átadni. Ha nagyon ideges az anyukád, nyugtasd meg őt pár kedves szóval, és segíts ott, ahol tudsz. Lehet, hogy már az is nagy segítség, ha arra a kérdésre, hogy „Mit főzzek?” válaszolsz. Ezzel segítettél, mert a lehetséges ételek közül kiválasztottad azt, amelyeket valóban elkészítetek, és ami talán ennél is fontosabb: a válaszoddal azt is kifejezed, hogy te is gondolkodsz a közös ünneplésről.

Csempéssz karácsonyi hangulatot a hétköznapokba!

A Karácsony nem csupán díszek, villódzó fények tömkelege és ajándékok sokasága, hanem önzetlenség, segítőkészség és meglepetés. Lepj meg idegeneket, olyanokat, akiknek segítségre van szükségük! Elajándékozhatod megunt ruháidat, játékaidat.

Arra is lehetőséged van, hogy segíts a barátaidnak, családtagjaidnak a hétköznapokban, a házimunkában, a munkában. Keress fel rég látott ismerősöket és beszélgess velük egy kicsit. Ezek az emberi kapcsolatok hozzák meg az igazi karácsonyi élményt.

Menekülj el a városból!

Ha lehetőséged van, kerüld el a nagyvárosi forgatagot, túrázzatok, élvezzétek a táli tájat, aztán egy forró csoki mellett átbeszélhetitek a legfontosabb történéseket.

(B. Gy.)