bumeráng gyerek
#Lélek

Bumeráng gyerek – Ne akarj ilyen lenni

2023.05.04.
1 perces olvasási idő

Bumeráng gyerek. Te hallottál már róla? Ők azok, akik 18 évesen elköltöznek otthonról, majd néhány év múlva visszatérnek a szülői házba, amikor anyagilag nehéz helyzetbe kerülnek. Sok család számára egy felnőtt gyermek támogatása érzelmi és anyagi terhet jelenthet.

Az elmúlt négy évtizedben lassan, de folyamatosan nőtt a hazaköltöző fiatal felnőttek száma. A Pew Research Center 2012-es felmérése szerint 2012-ben a 18 és 31 év közötti fiatal felnőttek 36%-a élt a szülei otthonában.

Ha félsz tőle, hogy akár te is lehetsz bumeráng gyerek, íme, kilenc lépés, amit megtehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd annak esélyét, hogy később hazaköltözz.

Hibázz

A tinédzserek hibázhatnak, amikor még otthon élnek. Ha mikromenedzseled a mindennapi tevékenységeid, ezeket a hibákat lecsökkentheted. Néha azonban a természetes következmények a legjobb tanítók.

Ügyelj a pénzügyeidre

A tinédzserek hazaköltözésének legnagyobb oka az anyagi gondok miatt van. Kezdd el fejleszteni a pénzzel kapcsolatos alapismereteidet minél korábban. Csinálj költségvetést és próbáld ehhez tartani magad.

Az adósság

Sok fiatal felnőtt nem érti az adósság következményeit. A „vásároljon most, fizessen később” koncepció sok 18 éves fiatal számára csábítóvá válik, még akkor is, ha nincs pénze a számlák kifizetésére. Nézz utána az adósság veszélyeinek, és értsd meg, hogy a magas kamatlábak milyen pusztítást okozhatnak a pénzügyekben.

A jövő megtervezése

Egy tinédzser, aki eladósodik egy főiskolai diplomáért, felnőtt élete nagy részét a kölcsönök visszafizetésével töltheti. Rengeteg útmutatás létezik azonban ezzel kapcsolatban is.

A problémákat meg kell oldani

Az egészséges problémamegoldó készségek segíthetnek stratégiát találni a lakhatási, közlekedési és foglalkoztatási problémák megoldására anélkül, hogy hazaköltöznél. Ha adódik egy probléma, ne szaladj haza, gondolkozz és találd ki, mi lehet a megoldás (segítséget persze nyugodtan kérhetsz).

Egészséges kapcsolatok

Az egészségtelen kapcsolatok, legyen szó barátságról vagy romantikus kapcsolatról, sok gyakorlati és érzelmi zűrzavarhoz vezethetnek, ami azt eredményezheti, hogy egy tinédzser hazaköltözik. Tanuld meg felismerni azokat a figyelmeztető jeleket vagy piros zászlókat, amelyek azt jelzik, hogy a kapcsolat nem egészséges.

Egészséges munkamorál

Végezz olyan házimunkát, amely felelősségre tanít. Ha elég idős vagy, keress diákmunkát, mely segíthet a felelősség megismerésében és a pénz beosztásában is.

(KamaszPanasz - verywellfamily.com)