pénzügy
#Lélek

Te és a pénz – Mi az, ami meghatározza a pénzhez való hozzáállásodat?

2023.04.12.
3 perces olvasási idő

Pénz. Mindenkit foglalkoztat, könnyen el lehet költeni, sokszor nehezen lehet megkeresni, a hiánya problémák sorát generálja. Van, akinek alig van, van, aki két kézzel szórja, van, aki élére rakja, míg van, aki óriási tartozásokat halmoz fel. Na és mi a helyzet nálad? Mi az, ami meghatározza a pénzhez való hozzáállásodat? Ennek járunk most utána.

A pénzhez való viszony már gyerekkorban eldől

A családod pénzzel kapcsolatos szokásai mintaként szolgálnak és meghatározhatják a pénzhez és a pénzügyekhez való felnőttkori viszonyodat. Dr. Brad Klontz, a pénzügyi pszichológia egyik vezető szakértője szerint az emberek anyagiakhoz fűződő viszonyát olyan tudattalan transzgenerációs forgatókönyvek irányítják, amelyek gyermekkorban alakulnak ki.

A pénzzel való kapcsolatuk alapján az embereket Ken Honda, a „Happy Money" című kötet szerzője (aki pénzügyi tanácsadóként is tevékenykedik) a különböző pénzügyi-pszichológiai kutatások alapján hét nagyobb csoportba sorolta:

  1. A kényszeres megtakarítók – konkrét cél nélkül spórolnak, mert csak így érzik magukat biztonságban. Félnek a pénz elvesztésétől, ezért szinte semmit sem költenek, lemondva mindenről, ami boldogságot és örömöt vihetne az életükbe.
  2. A kényszeres pénzköltők – olyan dolgokra költenek nagy összegeket, amire nem is lenne szükségük. Ha stressz éri őket, azonnal vásárolni kezdenek, sok esetben jelentős adósságokat halmozva fel.
  3. A kényszeres pénzteremtők – szerintük a boldogság titka a sok pénzben rejlik, emiatt az életük nagy részét arra fordítják, hogy minél több pénzt keressenek. Bár az anyagi szabadság elérése szép cél, de nem olyan áron, hogy a pénz oltárán feláldozza valaki a kapcsolatait.
  4. A pénz iránt közömbösek – ők azok, akik soha nem veszik figyelembe a pénz létét vagy hiányát a döntéseik meghozatalánál. Nem vállalnak felelősséget a pénzügyeikért, mindezt másra bízzák.
  5. A spóroló-pénzszórók– az esetükben egyszerre vannak jelen a kényszeres megtakarítók és a kényszeres költők vonásai. Annak ellenére, hogy keményen spórolnak, időnként nagy összegű impulzus vásárlásokat visznek véghez és olyan dolgokra költenek, amelyekre nincs is szükségük. Később, a “nagy felindulásból elkövetett” költekezéseknek lelkiismeretfurdalás lesz a vége.
  6. A szerencsejátékosok – imádnak kockáztatni, ami nagyon veszélyes helyzetekhez vezethet, mind anyagilag, mind a családi-, baráti kapcsolatok alakulása terén.
  7. Az aggódók – folyamatosan a pénz miatt szoronganak, annak ellenére is, hogy van belőle elég.

Hogyan alakultak ki a pénzzel kapcsolatos meggyőződéseid?

Annak, hogy a pénzhez való viszonyod már kora gyermekkorodban eldől, számos bizonyítéka van - csak vissza kell emlékezned azokra a történésekre, amik elvezettek hozzá.

A „pénz bevésődésének” folyamata során rögzülnek azok a benyomások, amelyek most és a későbbiekben is hatással lesznek a pénzügyi döntéseidre. Lássunk néhány példát!

  • Emlékezz vissza a legkorábbi pénzzel való emlékedre! – az ajándékba kapott pénz hova került: a malacperselybe vagy azonnal elköltötted? Mi lett a sorsa a zsebpénzednek? Tudtál félretenni belőle és gyűjtögetni egy nagyobb értékű dologra, vagy beosztottad, hogy elég legyen a következő időpontig, amikor újra kapsz?
  • Gondolj a szüleidre! – mit láttál/látsz a szüleid pénzügyeivel kapcsolatban? Beszélnek róla rendszeresen, vagy tabutéma? Vezetnek feljegyzéseket a költéseikről? Hónap elején szétosztják a családi kassza tartalmát, mire-mennyi pénz kell? Mi a sorsa a maradéknak (már, ha van ilyen) - tartalékolnak vagy elköltik olyasmire, amit egyébként nem biztos, hogy megvennének? Hányszor fordul elő, hogy nem jut pénz a számlák kifizetésére sem, mit tesznek ilyenkor?
  • Gazdagnak, átlagosnak vagy szegénynek tartod a családodat a kortársaid családjához képest? Milyen érzések kavarognak benned ezzel kapcsolatban? Ha gazdagnak tartod magatokat, akkor büszkeség, sajnálat, lenézés, ha szegényebbnek, akkor szégyen, irigység, harag, szorongás? Mennyire vagy képes kontrollálni ezeket az érzéseket?
  • Mennyire okoz konfliktusokat a pénz a mindennapjaidban?

Mindennek azért van jelentősége, mert minden, a pénzhez köthető tapasztalat olyannyira beléd fog vésődni, hogy alapjaiban határozza majd meg a későbbi viselkedésedet. Ha abban a hitben nősz fel, hogy a pénz a sikeresség mutatója, akkor rengeteget fogsz költeni csak azért, hogy megmutatsd a világnak a “sikereidet”. Viszont, ha sikerül megértened, hogy a pénz csak egy eszköz a céljaid eléréséhez, akkor nagyobb anyagi biztonságot tudsz teremteni magadnak azzal, hogy tudatosan költöd el a megszerzett javakat.

A bevésődött, de rosszul működő viselkedés szerencsére felülírható

Ha a pénzzel kapcsolatos fentebb említett bevésődések és elképzelések nem segítik az előre jutásodat, akkor újra lehet programozni a rosszul működő rendszeredet. Olyan új, hatékonyabb szokásokat kell kialakítanod, amelyekkel elérheted a céljaidat. A változtatás képessége benned rejlik, hiszen az otthon gyakran hallott mondatokat vagy a szülőktől átvett érzéseket, ha azok nem hozzák meg a várt eredményt felül lehet és felül is kell írni.

A pénzügyi tudatosságra való törekvés, az egészséges pénzügyi szemlélet elsajátítása segíthet abban, hogy kevesebbet költs, jobban oszd be a pénzedet, okosabban fektess be időtálló dolgokba vagy éppen tartalékot képezz a nehezebb időkre.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom:

Kapcsolódó címkék

pénz