zsebpénz
#Suli, munka

Zsebpénztervezés - avagy a pénzügyi tudatosság

2023.02.09.
2 perces olvasási idő

Manapság a legtöbb kamasz kap valamilyen formában zsebpénzt a szüleitől. Ennek mértéke és formája teljesen eltérő lehet, hiszen a szülők pénzügyi tudása, avagy tudatossága, foglalkozása és életkörülménye teljesen eltérő lehet. Így tehát ne hasonlítsd saját pénzügyi helyzetedet a többiekéhez! Ne szomorodj el, ha egy osztálytársad többet kap, és legfőképp ne piszkáld, ha kevesebbet, mint te.

Minden családnak megvan a saját maga kerete, amelyen belül igyekeznek tudatosan beosztani azokat a bizonyos “filléreket”. Ha már tudatosság, igen, nektek kamaszként is nagyon fontos szerepetek van a családi költségvetésben és annak sikeres betartásában. Ezzel segítve a család életkörülményeit, valamint hozzájárulva saját felnőttkori életetekhez. Hogy mi köze a jelenlegi zsebpénznek a jövőbeni élethez? Pénzügyi tudatosságra, megtakarítás képzésére, valamint pénzügyi céljaitok elérésére nevel, ezzel segítve elő azt, hogy felnőtt korotokban is képesek legyetek kihozni a maximumot az adott pénzügyi helyzetből.

Mi is a zsebpénz tulajdonképpen?

A zsebpénz olyan pénzbeli összeg, amelyet szüleitektől kaptok saját vágyaitok kielégítésére. Egyfajta szabadon felhasználható, vissza nem térítendő támogatásként tekinthettek rá. Legtöbb esetben szabadon eldönthetitek, hogy mire költitek azt. Vehettek belőle mindennapi termékeket a boltban, így például egy szendvicset, egy csokit vagy bármi egyebet, amit épp megkívántok. Emellett akár félre is tehetitek egy eseményre is. A zsebpénznek két fajtáját különböztethetjük meg. Az egyik típus, amelyet mindentől függetlenül, a megbeszélt rendszerességgel és összegben kaptok (pl.: minden nap 500 Ft). Másik típusa az előírt feltételek teljesítésétől függ, így például bizonyos összeghez juthattok, ha elvégzitek a házimunkát, vagy ha jó jegyet szereztek az iskolában. A szülők véleményétől függ, hogy melyik elv érvényesül, de olykor akár párhuzamosan is működhetnek.

Miért fontos a zsebpénz?

Kamaszként bizonyára az első gondolatotok, hogy a zsebpénz azért jó, mert mindenféle dolgot vásárolhattok belőle magatoknak. Ez azonban ennél sokkal összetettebb! Szüleitek azért adnak nektek zsebpénzt, hogy ha különféle szituációkba kerültök, azt okosan tudjátok megoldani, akár a pénz segítségével is. Ilyen eset lehet például, ha anya elfelejt reggelit csomagolni nektek, vagy ha apának túlóráznia kell és nem ér oda értetek az iskolába. Egyszerű példák, de mind a nagybetűs életre nevelnek titeket. Arra, hogy megtanuljátok, mennyi hasznotok származhat abból, ha tudatosan osztjátok be a pénzeteket. Kellemetlen érzés egész nap éhesnek lenni vagy haza gyalogolni az iskolából, nemde? Azonban, ha lapul a zsebetekben néhány “fillér”, máris könnyen vehettek magatoknak egy szendvicset vagy buszjegyet. A pénz legfontosabb feladata tehát, hogy általa egyszerűbben, kényelmesebben és gyorsabban oldhatunk meg egészen egyszerű vagy akár összetettebb problémákat is.

Hogyan használd tudatosan?

A legfontosabb feladatotok kamaszként a zsebpénz megfelelő beosztása, amellyel már a felnőttkor pénzügyi tudatosságára készültök fel. De hogyan is kell ezt tenni? Íme, néhány fontos szempont:

  • Tűzz ki célokat magad elé! Ilyen lehet például egy party a barátokkal vagy egy új telefon.
  • Számolj! Gondosan járj utána, hogy a kitűzött cél eléréséhez mennyi pénzre van szükséged? Mennyibe kerül az az adott telefon?
  • Tervezz! Gondold át, hogy a hetek során mekkora összeget tudsz félretenni? Ne feledkezz meg az egyéb apróságokról sem! Mindig hagyj magadnak szabadon elkölthető részt is!
  • Kövesd nyomon megtakarításod! Gyűjtsd a félretett pénzt egy átlátszó perselyben, vagy ha ez lehetséges, akár egy saját bankszámlán. Minden héten nézz rá, számold át, hogy hol is tartasz a célhoz vezető úton.
  • Módosíts és javíts! Amennyiben úgy látod, nem a megfelelő mértékben halad a spórolás, gondold át, mit csináltál rosszul? Mire költöttél többet, mint amennyit szerettél volna? A következő héten különösen figyelj oda, hogy ne kövesd el újra ezt a hibát!
  • Számolj be az elért célokról! Meséld el barátaidnak vagy a rokonoknak, hogy mit vettél a saját pénzedből. A pozitív megerősítés ösztönözni fog és segít a további terveid megvalósításában.

(Forrás: creditline.hu)