pénz
#Lélek

Hogyan bánj jól a pénzzel?

2014.12.03.
2 perces olvasási idő

A pénz kezelésének van pszichológiája? Egyesek minden garast a fogukhoz vernek, míg mások kezéből még az a pénz is kifolyik, ami nem az övék. Hogyan gazdálkodj okosan?

Hogyan bánj a pénzzel?

Sajnos senki sem születik bankkártyával a kezében. Abban egyetértünk biztosan, hogy a pénzzel való Hogyan bánj jól a pénzzel?bánásmód egy olyan képesség, amit életünk során tanulunk meg. S mikor tanuljuk meg az alapokat? Bizony már kisgyermekkorban, amikor a szülőkkel elmegyünk bevásárolni vagy otthon szó esik a pénzről, fizetésről.

Gondold végig, neked mit üzentek a szüleid a pénzzel kapcsolatban! „Nem engedhetjük meg magunknak; ez túl drága; nekünk csak ez jutott; bezzeg a gazdagok könyörtelenül átgázolnak a másikon; piszkos pénz”. Ezek mind olyan asszociációk a pénzzel kapcsolatban, melyek felnőttként is kísértik az embert.

Olyan ez, mint a nagymama receptje. Nagymama megtanítja lányának a pogácsasütés mesterségét, és ő is ugyanígy adja tovább lányának. Ez így van rendjén. Csakhogy közben a világ változik, és ha az unoka nem veszi figyelembe, hogy ez az a liszt már nem olyan minőségű, mint a nagymama lisztje, akkor könnyen meglehet, hogy elronthatja a pogácsát. Ugyanez a helyzet a pénzkereséssel, -megtartással és -gazdálkodással is. Régebben egy mesterséget kitanulva ugyanazon a munkahelyen évtizedekig megkereshettük a betevőre valót. Mára folyamatosan lépést kell tartani a tudomány fejlődésével és az igények változásával a pénzügyek terén is.

Ha otthon azt láttuk, hogy a szüleink egyik napról a másikra élnek a fizetésükből, esetleg hitelt törlesztnek, akkor felnőttként mi az a tudás, amit tovább tudsz vinni? Biztos fizetés megkeresése és hitel felvétele, törlesztése. Nincs ezzel semmi probléma, csak akkor, ha anyagi kelepcébe kerülünk miatta, mert nem vettük figyelembe, hogy a szüleink pénzkeresési és pénzgazdálkodási receptje idejétmúlt.

Mit tehetsz?

Cikkeimben már lassan elcsépeltté válik a jó tanács (de elkerülhetetlen): ismerd meg önmagad! Ebben az esetben, ha változtatni szeretnél gazdálkodási szokásaidon, kíméletlenül szembesülnöd kell azokkal.

Ez legalább olyan nehéz, mint a zugevőknek azt mondani, hogy írjanak kalória-listát. Észre sem veszik, hogy a süti sütése közben itt-ott legurul egy-egy falat vagy szelet... A pénz is ugyanilyen könnyen kihullhat az ujjaink közül. Gondolkozz el azon, hogy a szüleid mit tanítottak a pénzről! Milyen asszociációk kapcsolódnak hozzá? Számos önképző könyv létezik, amelyek segíthetnek neked, ha változtatni szeretnél.

Ha szeretnél megtakarítani, most kezdd el!

A diákoknak általában kevés a pénzük. De a pénzgazdálkodást kevés pénzzel is el lehet kezdeni. Ne felejtsd el, hogy nem az a fontos, hogy mennyit keresel, vagy mennyi pénzt kapsz a szüleidtől, hanem az, hogy hogyan gazdálkodsz vele. Lehet, hogy most csak néhány ezer forintod van, munkába állva azonban már egy nagyobb tételt kell okosan kezelni. A fizetés nagyságával együtt a kiadások is nőnek, és ripsz-ropsz megint elszaladhatnak a fillérek. Amit kicsiben meg tudsz tanulni, azt nagy tételeknél sem fogod elfelejteni. Ha a zsebpénzed legalább 10%-át megtanulod félretenni, akkor ha munkába állsz és fizetésed lesz, természetes lesz annak is félretenni bizonyos százalékát. Miért jó ez? Év végére lesz pénzügyi tartalékod, amit ezernyi dologra fordíthatod.

Mit ajánlanak a pénzügyi guruk?

A vagyonos, sikeres emberek több malacpersellyel (számlával) gondolkodnak. Egyrészt félretesznek az anyagi függetlenségükért (azaz ehhez a pénzhez nem nyúlnak hozzá, csak befektetés esetén), hosszú távú tervekre, szórakozásra, tanulásra és adakozásra. A tanulás elengedhetetlen, hogy boldoguljunk az életben. Ha minden hónapban szánsz egy kis összeget önképzésre, személyiségfejlesztésre, a befektetet pénz sokszorosa térül meg. Hiszen bármilyen körülmények közzé kerülsz, nem az okleveled, diplomád, képzettséged fogja megoldani a problémákat, hanem te magad.

(KamaszPanasz)