szülő
#Lélek

Boldogulás tini szülőként

2009.11.11.
2 perces olvasási idő

Igen nehéz tini szülőként boldogulni. Egy gyerek igényeit kielégíteni és a saját jövődet is egyengetni nem könnyű, még a legenergikusabb és leglelkesebb szülőknek sem. Habár kaphatnak segítséget a tini szülők, mindent egyensúlyban kell tartani, hogy ne érezd magad teljesen elhasználtnak. Állíts fel szabályokat az életviteleddel kapcsolatban, keress támogatást, légy tisztában a jogaidat az oktatással és munkával kapcsolatban, és találj támaszt másokban! Ez mind segíteni fog abban, hogy boldogulj.

Nagyon sok tini szülő meglepődik a terhességen: csak azért mert nem tervezted hogy ilyen korán gyereket szülsz, még nem vagy rossz ember - és ettől nem kell rossz szülőnek sem lenned. A legfontosabb, hogy felkészülj a változásokra az életedben.

Mostantól már nem csak a saját életedért vagy felelős. Most már szülő vagy, ami azt jelenti, el kell kezdened mások igényeit és dolgait a sajátod elé helyezni. Minden jövőbeli döntésedet úgy kell meghoznod, hogy az a gyermekednek leginkább kedvezzen. Ha szabályokat állítasz fel a helyzeteddel kapcsolatban, nagyon könnyedén fel tudsz majd készülni a jövődre.

Járj utána a lehetséges támogatásoknak

Minden szülő aki gyereket nevel, jogosult a Családi Pótlékra, de az egyedülálló szülők még több támogatást is élvezhetnek. A legtöbb tinédzser szülő nem házas, ezért nekik érdemes utánajárni, hogy jogosultak- e további támogatásokra vagy nem. Például az a szülő, aki nem neveli a gyereket, köteles gyerektartást fizetni. A Családi Pótlékot folyósító hivatal felelős azért, hogy meghatározza mennyi anyagi juttatás jár a gyerek - vagy gyerekek - után, és az ő felelősségük ezt folyósítani is. Munkanélküli segély, Jövedelem kiegészítés is mind anyagi segítséget nyújthatnak. További információkért keresd fel a helyi Államigazgatási Hivatalt.

Értelmezd a jogaidat

A jogaid értelmezése és kihasználása segíthet megtervezni és felkészülni a jövődre. Röviden, nem rekesztheted ki magad az iskolai tanulmányokból és a munka alól, azért mert tini szülő vagy. Lépj kapcsolatba a helyi hatósággal további információkért a tanulmányaiddal kapcsolatban. Ha úgy érzed, kirekesztenek egy munkalehetőségből a helyzeted miatt, keresd fel az Államigazgatási Hivatalt vagy a Közösségi Fórumokat, hogy több információt kaphass a helyzetedről.

Találj segítséget

Sok tini szülő úgy érzi, nem kap elég támogatást ahhoz képest, mennyit küzd azért, hogy eltartsa gyerekét és saját magát is. A legjobb támogatást olyan emberektől kaphatod, akik hasonló helyzetben vannak mint te. Ha úgy gondolod, olyan emberekkel szeretnél találkozni, akik ugyanazon mennek keresztül mint te, érdeklődj ilyen csoportok iránt.

Ha nem találsz, figyeld azokat a közösségi hirdetéseket és újságokat, amikben lehetnek ilyen témájú cikkek. Regisztrálj olyan weblapokra, ahol tini és egyedülálló szülők csoportjai vannak a környékeden. Ha nem találsz ilyet, nagyon sok olyan oldal van, ami lakhelytől függetlenül is alkot csoportokat, és valószínűleg rengeteg támogatást és inspirációt gyűjthetsz így is.

Sok sikert!

(Ő.B.)

További cikkeink a terhességről, szexről