terhes
#Vágyak

Fogamzásgátlási mítoszok

2023.12.01.
1 perces olvasási idő

A fogamzásgátlással kapcsolatban sajnos még a mai napig rengeteg tévhit és legenda kering a tinik között. Most a leggyakrabban hallott mítoszokról rántjuk le a leplet, hiszen ha csak félismeretekre támaszkodsz, az könnyen az egész életedet megváltoztató helyzet elé állíthat. Ezt pedig Te sem akarod, ugye?

Az óvszer 100%-osan biztonságos módszer?

Az óvszer nem 100%-osan biztonságos. Ezt bizony évente a párok 4-15%-a tapasztalja. A kudarcot általában az okozza, hogy helytelenül használják. Néhány esetben pedig maga a kondom sérült. Szeretkezésnél fontos tudni, hogy az úgynevezett előváladék is tartalmazhat spermiumokat, vagyis így is teherbe lehet esni. Ráadásul, az óvszer elcsúszhat, vagy elszakadhat aktus közben is, így komolyan mondjuk – az óvszer NEM 100%-os módszer!

Ha fogamzásgátló tablettát szedek, nem lehetek terhes?

A fogamzásgátló nem esemény utáni tabletta. Ahhoz, hogy a tabletta tényleg hasson, úgy kell szedni, ahogy előírják. A fogamzásgátló tabletták szintetikus hormonokat tartalmaznak, ezzel meggátolják a tüszőrepedést, illetve nem hagyják, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára. Viszont ha nem szeded a tablettákat rendszeresen, simán lehetsz terhes. Befolyásolja a tabletta hatását, ha megbetegedtél, többszöri hasmenésed volt, vagy éppen hánytál.

Ha a vagina közelében ejakulálok, de nem pont benne, akkor nem fenyeget a terhesség veszélye?

Ha az ejakuláció nem pontosan a hüvelyben történik, kisebb az esélye a terhességnek, de ha a közelében van és elég kicsi ez a távolság, akkor azt a spermium könnyen legyőzi, eljuthat a hüvelybe és így terhességet okozhat. Emellett a már említett előváladék is tartalmaz spermiumokat, így ismételten figyelmeztetünk – ezen a módon is teherbe eshetsz.

A megszakításos módszer biztonságos?

A megszakításos védekezés valószínűleg sokkal több terhességet okoz, mint a többi helytelen fogamzásgátlási módszer. Ez egyszerűen nem biztonságos! Az előváladék spermiumokat tartalmaz, így teherbe eshetsz! Ráadásul hatalmas önuralom kell ahhoz, hogy valaki a megfelelő pillanatban vonuljon vissza, így lehet, hogy a fiú hiába ’vigyáz’, nem tudja türtőztetni magát, és te teherbe esel.

Nem lehetek terhes az első alkalommal?

Ez egyáltalán nem igaz! Ugyanúgy terhes lehetsz, akár volt szexuális kapcsolatod ezelőtt, akár nem!

A zuhanyzás hatékony módszere a fogamzásgátlásnak?

A zuhanyzás nem hatékony módszer. Ha a spermiumok bejutnak a méhnyakba, bármilyen alaposan is zuhanyzol, nem lesz jobb, sőt. A zuhany akár még fel is gyorsíthatja a spermiumokat az úton.

Ha egy nőnek nincs orgazmusa, nem lehet terhes?

Egy nőnek nem szükséges orgazmus ahhoz, hogy terhes legyen.

Nem lehetek terhes, ha állva közösülünk?

De az lehetsz. Bármilyen pozícióban is szeretkeztek, ha nem védekeztek megfelelően, teherbe eshetsz!

(KamaszPanasz - Gy. A.)