terhes
#Vágyak

Tini terhesség: ha megtartod a babát

2015.10.13.
3 perces olvasási idő

A szülővé válás az egyik legnagyobb felelősséggel járó döntés az életedben. Nagyban befolyásolja az elkövetkező életed, s a gyermekedét is. Ez egy olyan dolog, amit alaposan át kell gondolni, hiszen nem csak téged, hanem a gyermeked apját és a babát is érinti!

Ha jön a baba...

Ha kiderül, hogy terhes vagy, a legfontosabb, hogy mielőbb menj el nőgyógyászhoz, hagyd abba a dohányzást, ne fogyassz alkoholt vagy drogot (még fájdalomcsillapító gyógyszert is csak az orvos engedélyével!), mert mindez súlyosan károsítja a magzatot. Ezután jön a dolog nehezebb része, megmondani a szülőknek, és döntést hozni a jövőtökről.

Dönthetsz úgy, hogy nem tartod meg a babát, és úgy is, hogy megtartod és felneveled, vagy örökbe adod. Mielőtt elhamarkodott döntést hoznál, alaposan gondold át (esetleg a gyermek apjával közösen) az alábbi kérdéseket!

Mik a terveid a jövőre?

GyermekvárásVannak továbbtanulási szándékaid? Van élet- és karriercélod? Mi szükséges ahhoz, hogy elérd őket? Ha nem tudsz ezekre pontos választ adni, gondold át, miből fogod eltartani magad és a babát! A szüleid valószínűleg segítenek, de nem támaszkodhatsz örökké rájuk! A szociális segélyek is csak egy darabig járnak. Ráadásul a képzetlen fiatalok elhelyezkedési lehetősége csekélyek, a fizetésükről nem is beszélve! Ha úgy véled, házassággal mindez megoldható, tudnod kell, hogy a kamaszkori házasságok ritkán tartósak.

Miért akarod megtartani a babát?

Azért, mert szeretnél több figyelmet és törődést kapni? Vagy azt szeretnéd, hogy felnézzenek rád azért, mert megbirkózol a feladattal? Esetleg így szeretnéd bizonyítani a szerelmed? Nézz mélyen magadba, és ha a kérdések egyikére igenlő választ adsz, tudd, hogy csalódni fogsz!

Igaz, hogy a tini anyák kezdetben nagy figyelmet kapnak a barátoktól, osztálytársaktól, ám mikor megszületik a baba, és téged leköt az ő ellátásával járó felelősség és mindennapi teendők, a barátok szép lassan elmaradoznak, s olyanok társaságát keresik, akik a sajátjukhoz hasonló életet élnek.

Mit vársz a gyermekedtől?

Egy baba nem a szerelem, a nővé vagy férfivá érés bizonyítéka, ennél sokkal több, önálló személyiség. Szerelmedet ezernyi más módon is bizonyíthatod, és a statisztikai adatok szerint a korai szülővé válás általában nem közelebb hozza, hanem eltávolítja egymástól a partnereket.

Még akkor is tele lehetsz kétségbeejtő, rossz érzésekkel, ha a babád tündéri, mosolygós, nem nyűgösködő csecsemő. Egy baba, főleg az első hónapokban, rengeteg törődést, odaadást, lemondást igényel! Egy csecsemő önálló személyiség, gondold meg, hogy tudnád-e szeretni, akkor is, ha egy kicsit elmaradott, akár fizikálisan, akár mentálisan.

Mit tudsz nyújtani a babádnak?

A szülővé válás leginkább az adásról szól. Sokkal többet kell adnod, mint amennyit visszakapsz. Mindenki a legjobbat szeretné nyújtani a gyermekének. Ezt meg tudod adni most neki? Mit jelent számodra a legjobb? Most ne a külföldi nyaralásokra és magániskolára gondolj! A kérdés az, hogy tudsz-e neki biztosítani feltétlen szeretetet, megfelelő anyagi biztonságot, hogy ne kelljen éheznie, vagy olyan érzelmi közeget, ahol a két szülő egymást támogatva szereti.

Persze vannak egyszülős szerető családok is, de a kamasz szülők gyermekei sokkal nagyobb valószínűséggel nőnek fel szegénységben, kevésbé lesznek iskolázottak, és maguk is nagy eséllyel lesznek tini szülők. Egy gyermekkel rengeteg felelősség jár, amivel megbirkózni bármely életkorban nagyon nehéz, különösen, ha még te magad sem vagy teljesen felnőtt.

Korai terhesség
A nőkben rengeteg kérdés merülhet fel a terhességgel kapcsolatban. Itt most megtaláltok néhányat a korai terhességgel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekből! Gyakori kérdések a korai terhességről

Készen állsz a szülővé válásra?

A szülővé válás napi 24 órás munka, legalább 18 éven át! Rengeteg lemondással járó feladat! Készen állsz a szabadságod feladására, hogy mindenben a baba érdekeit tartsd elsődleges szempontnak?

Akár sikerülhet is

Ezek mind nagyon fontos kérdések, melyeket meg kell fontolnod, mielőtt szülővé válsz! Ha pároddal érettebbek vagytok a korotoknál, vannak terveitek az iskola befejezésére, készen álltok az előttetek álló akadályok leküzdésére és megértő, támogató szülői háttérrel rendelkeztek, sikerülhet! Van 9 hónapotok a felkészülésre, használjátok ki okosan!

Ez az egyik legcsodálatosabb, leginkább kihívásokkal teli, egész életre szóló élményekkel megajándékozó, ám a legtöbb felelősséggel és lemondással is járó feladat, ami létezik! Ezért is fontos, hogy minden szempontból fel legyél rá készülve!

A döntés rendkívül nehéz, s akármelyik lehetőséget is válaszd, kihat az egész hátralevő életedre. Sok szempontot kell figyelembe venned, s nem csak egyedül téged érint. Kívánjuk, hogy okosan tudj dönteni, s úgy tudj dönteni, hogy azt később ne bánd meg!

(KamaszPanasz)