abortusz
#Lélek

Tizenévesek és az abortusz - Milyen lelki következményei vannak?

2022.06.27.
1 perces olvasási idő

Egy tanulmány szerint az abortusz nincs káros hatással a tizenévesek mentális egészségére.

Számos kutatás mutatott már ki összefüggést az abortusz és a mentális egészségügyi problémák kialakulása között. Egy friss tanulmány azonban azt állítja, hogy a műtéten átesett tizenévesek nem hajlamosabbak a depresszióra, és az önbecsülésük sem alacsonyabb, mint állapotos kortársaiké.

Számos szakértő azon az állásponton van, hogy az abortusz nagyban megnöveli a mentális egészségügyi problémák kockázatát. Ők arra hivatkoznak, hogy a tanulmány túlságosan kis volumenű (mindössze 69 abortuszon átesett kamaszt vizsgált), így nem lehet megbízható következtetéseket levonni belőle.

Az abortusz érzelmi hatásait elemző vitában a szembenálló felek azonnal a saját igazuk bizonyítására kezdték használni a tanulmány eredményeit. A kutatás során az Oregon Állami Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói statisztikákat elemeztek. A kutatók 269 lány válaszait tanulmányozták, mindannyian 7-12. évfolyamosok voltak 1994-1995-ben.

69 teherbe esett, majd abortuszt választó tizenévest hasonlítottak össze 220 állapotos kamasszal, akik nem vetették alá magukat a műtétnek. A tanulmány elkészítéséhez megvizsgálták, hogy depressziósak-e kísérletben résztvevők. Felmérték a résztvevők mentális állapotát a terhesség előtt és után, aztán ezt megismételték egy, majd öt év múlva.

Az Oregoni Állami Egyetem által kiadott sajtóközleményben a kutatás vezetője azt nyilatkozta, hogy már a kutatás kezdete előtt is tisztában voltak azzal, hogy a terhesség fokozza a depressziót, és rontja a tizenévesek önértékelését. „Tudjuk, hogy a legtöbb tizenéves nem akarta a terhességet, és egy nem kívánt terhesség sok stresszt okoz. Azt azonban nem tudtuk, hogy vajon a pszichológiai hatások negatívabbak-e azoknál a lányoknál, akik az abortuszt választották. Az általunk végzett kutatás szerint a válasz: ’nem’”.

Egy ohio-i egyetemen tevékenykedő professzor azt nyilatkozta, hogy számos egyéb tanulmány az ellenkezőjét bizonyította, köztük kifejezetten tizenéveseket vizsgáló kutatások is. A professzor szerint az abortuszon átesett nőknek körülbelül 10-20 százalékára van „komoly negatív hatással” a beavatkozás.

”A statisztikák szerint egyes nők traumába esnek”, folytatja a professzor. „Sok nő számára ez egy egész életet meghatározó, rossz döntés lehet. Megérdemlik, hogy kezdettől fogva tisztában legyenek a kockázatokkal.”

A nők nagyon eltérően reagálhatnak az abortuszra. A kutatás vezetője szerint „általában az abortusznak nincsenek komoly pszichológiai következményei – sem a felnőtt nőknél, sem a tizenéveseknél”.

(T.A. - medicinenet.com)