terhesség
#Vágyak

A terhesség kevésbé ismert jelei

2022.04.21.
4 perces olvasási idő

Arról mindenki hallott, hogy a reggeli rosszullét és a menstruáció elmaradása a terhesség egyik első jele lehet. Azonban a terhességnek számos más, kevésbé ismert jele és velejárója is van, melyeket most összegyűjtöttünk Neked.

A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó menstruáció első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén). A terhességi tünetek jelentős része körülbelül 4 hetes terhességtől észlelhetőek, bár vannak olyanok is, melyek már hamarabb jelentkeznek.

A legnyilvánvalóbb jel a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció. Sokan beszámolnak enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.

A napjainkban kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, a várható vérzés időpontjában már kimutathatják a terhességet. Amennyiben a teszt negatív, azonban a vérzés továbbra sem jelentkezik, néhány nap múlva meg kell ismételni. Kérdéses esetben (és pozitív eredmény esetén is) fel kell keresni egy szülészorvost.

Az émelygés

Az a mai napig sem tisztázott pontosan, hogy mi okozza az émelygést, az undorodást bizonyos ételektől. A háttérben valószínűleg egy védekező mechanizmus áll, amely a magzat egészségét szolgálja azáltal, hogy az anyát távol tartja a potenciálisan veszélyes táplálékoktól. Főleg a terhesség későbbi szakaszában fordulhat elő bizonyos (esetenként szokatlan) ételek megkívánása.

A reggeli rosszullét a legismertebb terhességi jel, de csak kevesen tudják, hogy ez a nap bármelyik szakaszában jelentkezhet. A reggeli rosszullét azért gyakoribb, mert a gyomorsav az éjszaka során felgyűlik. Sajnos azonban azok a nők, akik reggelente gyakori rosszullétre panaszkodnak, nagy valószínűséggel a nap más időpontjaiban is fognak hányingert érezni.

Ritkán előforduló állapot a terhességi vészes hányás, ilyenkor a gyakori, sorozatos hányások miatt a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz valamint tápanyaghoz, emiatt néhány napos kórházi felvétel indokolt. A terhes állapotát infúziós kezeléssel igyekeznek rendezni.

Szagérzékenység

Ilyenkor jellemző a bizonyos szagokra való túlérzékenység. Ennek csökkentése érdekében ne főzz olyan ételeket, melyek intenzív illatúak, szellőztess gyakran, tartózkodj sokat a friss levegőn.

Fáradékonyság

A szervezetben lejátszódó változások nagyfokú fáradtságot okozhatnak. A magasabb progeszteronszint, a vérképzésben bekövetkező változások, a szívritmus és légzés megváltozása mind hozzájárul ehhez. A fáradtság oly mértékű lehet, hogy komoly gondot okozhat az egyéb feladataidra való koncentrálásban.

Különösen jellemző ez az első három hónapra (trimeszterre), mikor a szervezetnek hozzá kell szoknia a hormonváltozásokhoz, illetve a harmadik harmadra, mikor a jelentős súlytöbblet állandó cipelése fárasztja ki az embert, valamint a nagy pocak miatt már kényelmetlen az alvás. A túlzottan kimerült kismamáknak érdemes vérszegénységi vizsgálatot végeztetniük.

Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger szintén a terhesség első jelei közé tartozik. Hátterében az első időszakban a hormonális változások állnak, míg később a megnövekedett méh és a magzat súlya fejt ki nyomást a húgyhólyagra.

Megnövekedett mellek

A terhesség elején a mellek megnövekedése ugyancsak a hormonváltozásnak köszönhető, a mellek felkészülnek a szoptatásra, tejtermelésre, és ezek a változások időnként fájdalommal is járhatnak. Megfigyelhető a várandósság idején a mellbimbók és a szeméremajkak sötét elszíneződése. A várandósság során általában 1-2 számmal nagyobb melltartóra van szükség.

Fokozott hüvelyváladék

A hüvelyváladék mennyisége megnő, kémhatása savasabbá válik.

Fontos, hogy amennyiben a nagyobb mennyiségű váladékhoz szeméremtesti égő, viszkető érzés társul, vagy ha a váladék kellemetlen szagú vagy szokatlan színű, mindenképpen fel kell keresned egy szülészorvost. Ezen tünetek hátterében gombás vagy bakteriális fertőzés is állhat. A fertőzést mindenképpen kezelni kell, terhes nőknél is. Főleg a baktériumok által kiváltott fertőzések veszélyesek, ugyanis ezek a méh felé terjedve vetélést, koraszülést okozhatnak. Várandós nők esetében a hüvelyi fertőzések egyébként a megszokottnál gyakrabban fordulhatnak elő megfelelő tisztálkodás, higiéniai körülmények mellett is.

Székrekedés

Íme, egy kevésbé ismert tünet, melyről nem nagyon beszélnek annak „kényes” mivolta miatt. Különösen jellemző az utolsó időszakra, ám sokaknál már a terhesség legelejétől jelen van. Oka a progeszteron hormon miatt megváltozott emésztés, a megnövekedett vízszükséglet, a méh által kifejtett nyomás a végbélre. Fogyassz magas rosttartalmú ételeket és igyál minél többet!

Gyomorégés

Főként a második és harmadik trimeszterre jellemző tünet, mely nem is annyira gyomorfájdalmat, hanem inkább égő érzést jelent a szegycsont és a torok közötti részen. Kiváltó oka ennek is a progeszteron hormon termelésében bekövetkező változás. A kellemetlenségek enyhíthetők, amennyiben nem fogyasztasz túl fűszeres ételeket, nem eszel közvetlenül lefekvés előtt, illetve ha némileg megemeled az ágymatracot a fejrészen.

Viszketés

A viszketés szintén egy gyakori terhességi tünet, végigkísérheti az egész várandósságot, s leginkább a mellek és a has tájékán jelentkezik, ahol a bőr testünk növekedését követve jobban nyúlik.

Nem várt allergiás tünetek

A szezonális allergiák, illetve az asztma nem várt tüneteket produkálhatnak a terhesség alatt. Míg egyesek arról panaszkodnak, hogy tüneteik felerősödnek, addig másoknál szinte megszűnnek a kellemetlen allergiás panaszok. Az asztmás kismamáknak továbbra is használniuk kell a gyógyszereiket, hiszen ha ők nem kapnak rendesen levegőt, a babának sem jut elég oxigén.

Egyensúlyzavar

Az utolsó harmadban sokan panaszkodnak egyensúlyzavarra. Nem csak a növekvő pocak miatt tolódik el a test súlypontja, hanem a relaxin nevű hormon (melynek szerepe a medenceszalagok lazítása, hogy rugalmasabbak legyenek a szülés alatt) fokozott termelődése miatt is, mely a fenéken, térden és könyökön is kifejti a hatását, lazítja a szalagokat, ízületeket. A várandós anyukák emiatt veszítik el gyakran az egyensúlyukat.

Megváltozik a közérzet

A közérzet változása szintén tipikus tünet. A terhesség első harmadára ambivalens érzések jellemzőek. Gyakori a fáradtság, a bágyadtság. A második harmad sokkal kiegyensúlyozottabb időszak. A kismama energikusabb, a magzatmozgások észlelése után a terhesség ténye sokkal "kézzel foghatóbbá" válik. A harmadik harmad a babára való készülődés időszaka. Megjelenhetnek a szüléssel kapcsolatos félelmek, aggodalmak. A szülés előtti időszakot többnyire türelmetlenség jellemzi.

Fontos azonban tudni, ezek vélt észlelése nem bizonyít terhességet, akár egy egyszerű vírusfertőzés vagy gyomorrontás is lehet. Ugyanakkor nem mindenki ismeri a tankönyvet, teljesen tünetmentesen is lehet terhesség.

Cikkajánló: Tini terhesség: mit tehetsz?

(WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)