pénzügy
#Lélek

7 fontos pénzügyi lecke tiniknek

2011.02.24.
1 perces olvasási idő

Nem hibáztathatók a gyerekek amiatt, hogy tudatlanok a saját pénzügyeik tekintetében, főleg ha szüleik sem bánnak jól az anyagiakkal. Viszont továbbadni a stafétabotot most már nem megoldás erre az egyre növekvő problémára.

Szóval az itt a kérdés, hogy ki tudná megtanítani a gyerekeket a pénzügyi dolgokra? Az iskoláknak rengeteg más dolguk van, a szülők pedig általában nem érzik ennek szükségét. Nincsenek különórák, amire a gyerekek beiratkozhatnának, hogy megtanulják mi az a jelzálog, a jövedelem, vagy a nyugdíjszámla.

1. Tartsd szemmel a kiadásaidat!

Nagyon fontos, hogy készíts egy listát a kiadásaidról. Mindegy, hogy vásárolni mész, vagy csak beülsz valahova egy hétköznapi kajázni, mindig vezesd a naplódban mire mennyit költesz. Ez kiváltképp arra jó, hogy a rengeteg dologból, amire költesz, kiválaszd azokat, melyek prioritást élveznek.

2. Tégy félre a szűkösebb napokra!

Amint zsebpénzt kapsz, vagy megérkezik a diákmunkából származó pénzed, tegyél félre belőle valamennyit. Szüleid akár kötelezhetnek is rá, hogy spórolj pénzt, különben nem kapsz több zsebpénzt.

3. Ne költs többet, mint amennyit megkeresel!

Ügyelj arra, hogy kiadásaid soha ne szárnyalják túl a bevételeidet. Sőt, tartsd mindig pluszba bejövő pénzeket. Ha költened kell valamire, tedd azt megfontoltan! Az átgondolatlan kiadásokra tekints úgy, mint veszteségekre.

4. Akadályozd meg a túlköltekezést!

Óvakodj a felesleges bankkártya használattól! Amikor kilépsz otthonról, ne kezdj felesleges költekezésekbe. Ha nehezedre esik nem költekezni, tarts magadnál kevesebb pénzt.

5. Ne vásárolj első látásra!

Az emberek gyakran esnek abba a hibába, hogy megveszik azt a dolgot, ami elsőre olcsónak tűnik. Nézz szét előbb a neten, keress rá az árura ár-összehasonlító oldalakon és látogasd meg a gyártó honlapját. A lényeg, hogy tégy egy nagy túrát, mielőtt valamiért pénzt adnál ki.

6. Tanulj másoktól!

Ki ne szeretne magának olyan anyagi körülményeket teremteni, melyben 2 évente vehet új autót és 3 évente felújíthatja lakását? Jó azoknak, akik ezt megtehetik. Viszont azok, akik tartozást tartozásra halmoznak, teljesen más leckét hagynak gyerekeikre. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy szociális média társadalom tagjai vagyunk, melyben megoszthatjuk egymással pénzügyeinket.

7. Legyenek álmaid, amiket megvalósíthatsz!

Mindig legyen előtted egy cél! Ha van egy szilárd dolog, aminek elérésért küzdesz, akkor a pénzügyeidet is könnyebben tudod hozzá igazítani. Ha nincsenek meg ezek a célok, akkor csak haszontalan költekezésekbe fogsz kerülni.

(M.M.I. - money-lessons-for-teens.html)

Kapcsolódó cikkek