lopás
#Lélek

Lopásra kényszerülve

2010.10.20.
1 perces olvasási idő

Ha éhes, szomjas, fázik és nincs más eszköze, hogy kielégítse ezt és még buzdítják is rá, akkor a személy lop. Van, aki kér, van, akinek eszébe sem jut a lopás.

Kit hogy neveltek, ki milyen példát látott, ki hogyan tűri a nélkülözését valaminek. A lopás lehet „helyzet-adta”, lehet előre kitervelt, lehet életformaként űzött, lehet betegség,(kleptománia), lehet heccből elkövetett. Gyakran a figyelemfelkelés a cél: legyen akár balhé, csak figyeljetek végre rám!

Ez esetben nem a szociális helyzet késztet arra, hogy elemelj valamit! Előfordul, hogy jó családi helyzetben levő személy lop, azzal a ki nem mondott céllal, hogy bosszút álljon, hogy rossz helyzetbe hozzon valakit, akire haragszik, leggyakrabban a szüleit. Sajnos a mai hibás és deformált értékrendben gyakori munka nélkül elvenni azt, ami a másiknak van. A „celeb-vágy” járványosan terjed, hozzá kialakul a sürgető, torz belső parancs.

Ami neki van, nekem is jár, vagyok, vagy lehetnék én is olyan, mért csak neki lehet alapon. Ezek a fiatalok vágyak kielégítése érdekében vállalják még a lopással, akár agresszióval járó kockázatot is. A ruházati boltban elszaporodó lopások hátterében nem nagyon van olyan, hogy valaki azért lop, mert fázik vagy esetleg nincs mit felvennie.

A megélhetési lopás kiváltó okai, társadalmi összetevői sokkal bonyolultabbak, több szálúak, de abban is fellelhető néhány az előbbi okokból. A lopás veszélyhelyzetet hoz létre, mi lesz, ha rajtakapnak, megszégyenítenek, elítélnek, bántanak, mi lesz, ha megtudják mások!

A lopás legfőbb kiváltó okai:

1. Annyira fontos a vágyott tárgy, hogy megéri a kockázatot. Úgy érzi, nincs más mód, hogy elérje, megkapja azt.
2. Nem gondolkozik, amikor cselekszik, kihasználja a helyzet adta lehetőséget, hirtelen nem számol annak következményeivel.
3. Küldik.
4.Tudja, mit tesz, nem a tárgy a lényeg, hanem a következmény! Azt akarja, hogy akár ennek árán is, de a figyelem középpontjába kerüljön.
5. Élvezi a veszélyt és vágyik ennek a folyamatnak az átélésére. „Passzióból” teszi.
6. Beteg. Kényszere van arra, hogy megtegye.

Az okok sokfélesége is mutatja, hogy a lopás okainak felderítése után gyakran nem (csak) büntetésre, társadalmi és egyéni értékrend változásra, hanem pszichoterápiára is szükség van! Egyes országok jelentősen különböznek abban is, hogyan viszonyulnak törvényeik a lopáshoz! Vannak megbocsájtóbb, szigorú és következetes valamint erőszakos megtorlást alkalmazó törvények.

Szerző: Kazimír Ágnes - pszichológus