lopás
#Lélek

A lopás és a kamaszok

2012.08.29.
3 perces olvasási idő

Nincs tipikus bolti tolvaj. Az elkövetők lehetnek bármilyen korúak, tartozhatnak bármilyen társadalmi csoporthoz, lehetnek bármilyen neműek, különböző társadalmi és gazdasági háttérrel rendelkezhetnek.

A bolti tolvajok általában 2 csoportba sorolhatóak:

1. Profi bolti tolvajok. Ezek az emberek rendszerint drága termékeket, ruhákat és ékszereket lopnak, amit utána könnyű tovább értékesíteni.

2. Amatőr vagy alkalmi bolti tolvajok. A legtöbb kamasz tolvaj ebbe a csoportba tartozik. Az alkalmi tolvajok nem azzal a szándékkal térnek be a boltba, hogy lopjanak, csak meglátják a lehetőséget rá, és megteszik.

Sokan feltételezik, hogy a bolti tolvajoknak mentális rendellenességük van, vagy, hogy tényleg szükségesek számukra azok a tételek, melyeket eltulajdonítanak - azt hiszik, ezt a túlélésért teszik. De az az igazság, hogy a legtöbb kamasz nem ezért lop. Nagyon kevés embernek van kleptomániája (lopási kényszere), és sokaknak, akik lopnak, lenne elég pénzük kifizetni az árut.

Bolti lopás

A bolti lopásért a legtöbb helyen súlyos büntetés jár: értéktől függően letartóztatás és esetleg szabadságvesztés is lehet a következmény. Néhányan nem is realizálják, mennyire súlyos lehet egy bolti lopás. Ami egy ártatlan tréfának tűnik, az ténylegesen befolyásolhatja az egyén életét, beleértve a munkára való esélyeit is.

Miért lopnak egyes tinédzserek?

A korosztálybeli külső nyomás az egyik oka, amiért a kamaszok elkövetik a bolti lopásokat. Néhányuknak merész, vagány dolognak tűnik. Néhányan azért csinálják, mert a barátaik is lopnak, és ők is ebbe a csapatba akarnak tartozni.

Egyesek azért lopnak, mert olyan dolgokat akarnak, amik az osztálytársaiknak megvan, de ők nem engedhetik meg maguknak. Mások azért, mert látni akarják, hogy mit lehet megúszni. Lehet, azért csinálják, hogy kihívják maguk ellen a hatóságokat, vagy mert nonkonformisták akarnak lenni.

A bolti lopás lehet segélykiáltás, ami azt jelzi, hogy komoly bajban van az illető. Másoknak ez pusztán a figyelemfelhívás, a szülők vagy barátok figyelmét akarják magukra vonni.

Néhány ember azért lop, mert szeretne visszavágni annak az üzletnek vagy vállalatnak, melyet nem kedvel, vagy az nem teljesítette a kérését. De a bolti lopás csak ritkán érinti komolyan az üzletet magát, inkább az ott vásárló embereket befolyásolja. Egyes üzletek a bolti lopások miatt kiesett bevételt ugyanis hozzáadják az árakhoz. Tehát a vásárlók fizetik ki a hiányt, nem a bolt maga.

Mi történik a bolti tolvajokkal?

Ha elkapják a bolti tolvajokat, sokkal súlyosabb dolgok történhetnek velük, mint mi azt gondolnák:

  • letartóztatják és bilincsben vezetik el,
  • ki kell fizetni az eltulajdonított áru értékét,
  • kitiltják a boltokból vagy bevásárlóközpontokból.

Azok az emberek, akiket letartóztatnak bolti lopás miatt – különösen, ha ez nem az első alkalom – a végén büntetett előéletűek lehetnek. Ez megnehezítheti a munkavállalást és számos más dolgot, melyeket szeretnek vagy szeretnének megvalósítani.

Vannak, akiknek akkor is befolyással van életükre a lopás, ha nem kapták el őket. Bűnösnek érzik magukat, és szégyellik azt, amit elkövettek. Ez a személy önbecsülésébe és a többiek megbecsülésébe is kerülhet. Sokan elvesztik a barátaikat, mert azok úgy döntenek, hogy nem akarnak olyanhoz közel kerülni, akinek a lopás belefér az értékrendjébe.

Segíts a barátodon, ha rossz útra tévedt!

Nehéz olyan témát felhozni egy barátnak, mint a bolti lopás. Próbáld bevezetni azzal, hogy érintett vagy, és nem akarod, hogy a barátod hosszú távon sérüljön. Sokan egyszerűen csak nem tudják, mennyire súlyos büntetések járnak a bolti lopásért.

Van, aki új barátok után néz, hogy ezek visszajelzést adjanak a döntésével kapcsolatban. Beszéljetek róla, ez talán segíteni fog a barátodnak abban, hogy gondolkozzon azon, hogy mit csinált és hogy miért tette azt, amit.

Ha úgy gondolod helytelen valamit elvenni fizetés nélkül, akkor mondd ki. Ismertesd a saját szemszögedből a problémát, anélkül, hogy előadást tartanál a barátodnak, leszidnád vagy ítélkeznél felette. Egyszerűen mond ki, amit gondolsz, például: „Nem hiszem, hogy jó dolog lenne elvinni dolgokat fizetés nélkül." Ehhez bátorság kell. De az, ha nem mondasz semmit, azt az üzenetet közvetíti, hogy: „jól van ez így, meg vagyok elégedve a viselkedésével”.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz beszélni vele egyedül, vagy, hogy a probléma túl nagy ahhoz, hogy kezelni tudd, akkor fordulj pszichológushoz vagy más megbízható felnőtthöz.

Ha a barátod megpróbál rávenni a bolti lopásra – vagy bevonni valakit – mondhatsz nemet. Ehhez bátorság kell, különösen, ha a másik ember elítél, hogyha nem csinálod. De ebben az esetben a magunk legjobb barátjának kell lennünk, és a saját véleményünket, értékeinket kell előtérbe helyezni.

Ha a barátod nem tesz le a bolti lopásokról, akkor ne menj el vele közösen vásárolni! Ha a barátodat elkapják, te is gyanúba keveredhetsz, emellett a lopáshoz hasonló következményekkel büntethetnek (például kitiltanak a boltból).

Ha már követtél el bolti lopást, akkor gondolj vissza arra, hogy hogyan érezted magad a lopás után. Akarnád, hogy azok az emberek, akiket a legjobban becsülsz, tudják? A felnőtté válás része, hogy ráébredjünk arra, hogy hogyan érzünk, mit gondolunk és milyen értékek a legfontosabbak számunkra. Egyik módja ennek az, ha tanulunk a hibáinkból. Sosem késő megváltoztatni azt, amit nem szeretünk vagy segítséget kérni, hogy olyan emberré válhassunk, akik szeretnénk lenni!

(KamaszPansz - S. A.)