szenvedélybetegség
#Drog, cigi, alkohol

Szenvedélybetegség - Van esély a gyógyulásra?

2010.06.20.
1 perces olvasási idő

Manapság sajnos egyre többször halljuk azt a szót, hogy szenvedélybetegség. De vajon tudjuk-e, hogy mit jelent ez? Vagy csak nagyvonalakban rámondjuk az összes alkoholistára és játékgépezőre?

Nézzük meg, mit is jelent pontosan ez a fogalom.

Ahhoz, hogy valaki szenvedélybeteg legyen, rengeteg út vezet. Kialakulásában nagy szerepet játszik a kisgyermekkor. A gyermek-anya kapcsolat meghittsége, és a kiskorban ért traumák mind-mind elősegíthetik a betegség kialakulását.

De legalább ugyanekkora tényező a bensőséges kapcsolatok, barátságok, a munkahelyi/iskolai sikertelenségek is. Az ezekből adódó szorongást, feszültséget próbálja enyhíteni a szenvedélybeteg valamiféle káros dologgal.

De nemcsak ilyen események miatt lehetünk betegek. Számos kutatás kimutatta, hogy bizonyos mértékig genetikailag is örökölhető ez a betegség. De nem szabad megfeledkezni a véletlenről sem, hiszen az ember nem csak megadott sémák szerint lehet beteg.

Magát a problémát felismerni talán még nehezebb, hiszen területenként, emberenként, városonként, falunként keverednek a szokások, és általában a szenvedélybetegségek nem vállnak el éles határral a hétköznapi szokásainktól. Az ember hozzászokik sok mindenhez, ételekhez, eszközökhöz, vagy akár a kényelmetlenséghez is. Ezzel nincs is baj addig, ameddig ez a hasznunkra és nem a kárunkra válik.

Ha már kialakul a szenvedélybetegség, az különböző tünetekkel járhat. Például tolerancia, szenzitizáció (idő után kialakult ingerekre érkező érzéketlenség), és dependencia (függőség, elvonási tünetek) alakulhat ki. Amit itt fontos megjegyezni, hogy a dependencia kialakulásával vehetjük észre a szenvedélybetegséget.

Sajnos azonban nem csak szerektől függhetünk. Alapvetően kétfajta szenvedélybetegség létezik. Az egyik a kémiai szenvedélybetegség (drog, alkohol, cigi), a másik a viselkedés vagy anyag nélküli szenvedélybetegség (kóros vásárlás, internetfüggőség, kleptománia (lopáskényszer).

Mindkét esetben a lezajlás ciklusos:
1. Vágy
2. Késztetés
3. Növekvő feszültség (pl.: a szer felkutatása)
4. Szenvedély megélése (pl.: szerhasználat)
5. Feszültség csökkenése

A késztetésnek a betegek nehezen tudnak ellenállni, ezért akár több éves "józanság" után is visszaeshetnek. A betegség pedig gyakran társul más függőségekkel is (pl. alkohol), de nem ritka a depresszió vagy az öngyilkossági kényszer sem.

A szenvedélybetegséget egyedül nem könnyű legyőzni, de ha szakemberhez fordultok, sikerülhet.

(Cs.B.)